Boeken over Iers handwerk

Iers breiwerk: daarbij denken we vooral aan de beroemde truien met volop kabels en ingebreide motieven.
Iers haakwerk onderscheidt zich van het meest gangbare haakwerk door het sterke reliëf wat wordt verkregen. (zie ook hier)
Ierse kant is van een bijzondere schoonheid, er werd o.a. veel gewerkt op tule, iets wat nu ook weer steeds populairder wordt.
Iers borduurwerk, ook wel Mountmellick genoemd, werd honderd jaar geleden ook bij ons volop beoefend, en dit zeldzame boek komt ook uit die tijd.
En in het Ierse patchwork zijn een paar bijzondere en ijzersterke patronen ontwikkeld, die de naam van het land meekregen: Irish Chain en Double Irish Chain.

Deze zomer kreeg ik niet alleen prachtige foto’s vanuit Ierland, waar m’n dochter op vakantie was, maar zelfs ook twee prachtige Ierse vesten, die ze naar mij liet opsturen. Daar was ik blij mee. Toen we haar na die vakantie weer ontmoetten, had ik een stapeltje boeken bij ik haar wilde laten zien: allemaal boeken met ‘Iers’ in de titel die ik al een tijdje apart had gehouden.
Daarna vond ik nog een paar tijdschriften met die prachtige Ierse truien die bij ons ook regelmatig in de bladen stonden, met de stimulans om ze zelf ook eens te breien. Ik heb dat vroeger ook gedaan voor mijn man, een echte witte kabeltrui. Maar waar ik dat patroon vandaan had weet ik niet meer; patronen voor Ierse truien hebben bijna altijd wel in ‘onze’ tijdschriften gestaan. En ook in de Ariadne stonden regelmatig reportages en patronen over de beroemde Ierse truien, bijvoorbeeld al in het septembernummer van 1968 (onderste rij, middelste foto).

De laatste twee foto’s zijn van Handwerken zonder Grenzen; eerst de cover van 1992-4. En de laatste foto is van het allereerste nummer van dit epische tijdschrift. Dat begon in 1978 met een voorwoord van Henriette Beukers, die kort geleden overleed. Het allereerste artikel van die belangwekkende handwerktijdschrift begon met een artikel over het breiwerk van de Aran-eilanden!

Het eerste boek van deze collage, Irish Lace Making, heb ik al vele jaren liggen, met de bedoeling om er eens aandacht aan te besteden. Ik denk dat ik lang genoeg heb gewacht, want dit typische borduren op tulegrond, waardoor je kanteffecten krijgt, is nu in de mode. In dit boek staan heel veel patronen en kan vast nu weer van pas komen.

Ook nog een toelichting bij het zeldzame boek Mountmellickwerk, zoals het Iersch Borduursel vroeger werd genoemd. Dit boek is 115 jaar oud en geeft een goede illustratie van het vele reliëfborduurwerk wat in die tijd volop werd toegepast. Zo is ‘relïëf’ een belangrijk uitgangspunt bij al het Ierse handwerk, en dat kan ook haast niet anders in een land waar ook het landschap zo vol met pieken en hoogten is. Dat weerspiegelt zich dan in het specifieke borduurwerk, breiwerk, haakwerk, kantwerk en patchwork.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2025

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.