Boeken over kant


Kant is een weefsel, dat geheel door de kantwerkster gemaakt wordt. Bij het maken van kant wordt dus niet eerst een onderstof ter bewerking genomen, doch het gehele weefsel wordt door middel van één of meer draden door de werkster tot stand gebracht. Tot de ‘kanten’ behoren daarom ook alle opengewerkte weefsels die gehaakt, gebreid of geknoopt zijn. Ook frivolité, dat met een spoeltje gemaakt wordt, geeft een kantachtig produkt. Toch bestempelt men in het algemeen met de naam kant, wat door de kantwerkster met de naald of met de klossen gemaakt wordt.

Het taalgebruik is enigszins gedateerd – uit 1959 – maar verder zijn die oude boekjes waardevol en overzichtelijk en verrijkend. Het boekje Kant (van mw. van der Meulen, wat begint met deze alinea) staat boordevol informatie over de oorsprong en voorlopers van kant, het gebruik van kanten in de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. En verder een bespreking van de Naaldkanten en de Kloskanten en dat onderscheid is wel essentieel. Om de naaldkant te vervaardigen wordt een patroon op perkament of donkerkleurig papier getekend en deze tekening wordt op dubbel linnen genaaid. Langs de contouren van het ornament worden twee draden genaaid, die dienen om de stekenrijen van bloemen en bladen en dergelijke èn siersteken en achtergrond aan vast te hechten.
Kloskant werkt heel anders. Kloskant is het fijne weefsel dat door de kantwerkster met garen (dat op klossen is gewonden) gemaakt wordt. Om dit te bereiken heeft de werkster een kussen nodig, waarop de tekening en de klossen bevestigd worden. De draden worden dooreen gevlochten en het daaruit ontstane weefsel wordt op bepaalde plaatsen door spelden vastgehouden.

En met deze twee technieken is er zò enorm veel mogelijk geweest in de geschiedenis! In diverse Europese landen bloeide de kantklosindustrie en soms werd een bepaalde streek of stad bekend om één techniek die daar tot grote ontwikkeling kwam (zoals Boheemse kant) Er zijn zoveel prachtige kanten bewaard gebleven en geschilderd, en er zijn tentoonstellingen ingericht. Later ontstond de O.I.D.F.A., die zich ten doel stelde om contacten te bevorderen tussen kantwerksters uit verschillende landen. En er zijn allerlei boeken geschreven door deskundigen die een bepaalde techniek beschrijven nadat ze daar eerst jarenlang in hadden les gegeven. Ik heb twaalf boeken bij elkaar gespaard en die plaats ik vandaag in m’n shop. Voor kantliefhebbers zit er misschien wel iets bij. Er zijn boeken met patronen, en boeken met achtergrondinformatie. Leuk dat kant weer opnieuw in de belangstelling staat, ook in de mode!

Bewaren

Bewaren

2 gedachten over “Boeken over kant”

  1. Mooi, al die kantklosboeken. De meeste staan bij mij in de kast, pak ze nog regelmatig om zo maar in te kijken.
    Ook sommige patronen kun je nog steeds maken.

    1. Hoi Annie, jij hebt dus ook een hele grote voorraad handwerkboeken!
      En hoewel we niet alles kunnen maken wat we mooi vinden, geeft het ook een bepaalde voldoening om ze af en toe door te bladeren en te genieten van mooie foto’s en zo. Leuk dat jij dat ook doet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.