Boeken over kant

Al rond 1550 waren de vrouwen uit de Zuidelijke Nederlanden beroemd voor hun borduurwerk. Zij blonken uit in het borduren van de hals- en mauwboorden van witte linnen hemden, die naar de mode van die tijd onder de bovenkleding uitkwamen. Die geborduurde randjes waren dus zichtbaar. Eerst waren de randjes vast geborduurd, later werden het opengeborduurde randjes, doordat men draden van het weefsel ging uittrekken of wegsnijden. Dat zijn dus de technieken die de voorlopers van de naaldkant werden.

Een andere manier om de hemden te versieren was een dikke rand (passementgalon) van zijde of metaaldraad, waarmee men naden kon verbergen en plooien kon vastzetten. Uit deze techniek van het passementwerk ontstond de kloskant. Het linnen moest gewassen kunnen worden, daarom vervingen de linnennaaisters het goud en de zijde door linnen garen. Dat was het ‘edele’ garen wat plaatselijk werd vervaardigd en waarmee ze toch al aan gewend waren om mee te werken. Ze namen wèl het gereedschap over van de (mannelijke) passementwerkers: kussen, klossen en spelden.

De mode evolueerde verder, en na enige tijd werden de manchetten en kragen steeds groter. Niet alleen geaccentueerd door een randje, maar in hun geheel werden het pronk-accenten in de kleding.
Wat er allemaal in die vroegere eeuwen werd gemaakt is ‘fabuleus’! Je kunt je in musea verwonderen over de rijkdom en de pracht en praal. Bovenstaande foto is een detail van een schilderij van de Dortse schilder Cuyp. Ik liet het hele schilderij hier al eens eerder zien. Het is een mooie foto om te laten zien bij een paar boeken: Fabuleuses Dentelles en Lace, the Elegant Web. Prachtige boeken, en nu kun je dus nog kiezen in welke taal je het wilt hebben ook!
Het boek Brusselse Kant is een gids en toelichting bij de verzamelingen in Brusselse musea. Deze boeken staan vol met prachtige foto’s en veel informatie.  Bovenstaande informatie komt uit laatst genoemd boek, maar er is nog véél meer om te lezen en je over te verwonderen.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Weven op kleine weeframen

Linnen cirkelrok met geborduurde rand

Linnen rok met geborduurde rand

Zigzagsterretje

BookBook – ook tweedehands

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen