Boeken over kant, die vroeger streekgebonden was

Hoe komen die buitenlandse kantboeken in ons land? Hoogstwaarschijnlijk zijn ze vroeger door kant-liefhebbers meegenomen na het bezoeken van een kant-expositie of vakantie in een gebied waar regionale of nationale kant werd gemaakt. Als de liefde voor een bepaalde handwerktechniek groot genoeg is, dan is het leuk om ook in het buitenland op zoek of bezoek te gaan naar/bij specifieke kant. In het verleden hoorde kant bij de streekdracht en was dus ook de kant streekgebonden. Er zijn altijd onderzoekers geweest die vóórdat een bepaalde kantsoort verdween, op tijd foto’s hebben gemaakt van oude kant en met mensen gesproken hebben die die kant nog konden beoefenen. Dat zijn waardevolle boeken, zoals het boek Denteles du Pays-d’enhaut, over de specifieke kant uit Waadtländer Oberland.
Andere boeken zijn interessant omdat ze praktisch en bruikbaar zijn. Zoals Lace from the Australian Bush. Nog niet zo heel oud, nergens anders te krijgen in Europa, en heel leuk als je bijvoorbeeld iets wilt klossen om daarin je herinneringen aan een reis naar down under te verwerken.
De Italiaanse boeken il Pizzo Rinascimento en Lavori a Fuselli zijn mooie uitgaven die een goed beeld geven van meerdere technieken, zoals ook het verwerken van lintkant. Vroeger waarschijnlijk meegenomen na een reis naar Italië.

En dan komen we bij de vraag: Hoe komen al die virussen in ons land? Tja, ook door al dat gereis, o.a. naar Italië.
Wat leven we in een ingewikkelde tijd. We zijn blij met onze vrijheid, we houden van reizen, we houden ervan om andere landen te zien. Ook het mooie handwerk wat elders wordt gemaakt. Heel lang was dat onbekend. ‘Dáár’ maakten ze hun eigen dingen, en ‘hier’ hadden we onze eigen streek-gewoonten. Alles was streekgebonden: het eten, de taal, de werkwijze om huizen te bouwen, het onderwijs en nog veel meer. En de kant. Het is een tijdlang erg leuk geweest om te reizen en andere landen te bezoeken, maar nu worden we ook geconfronteerd met de nadelen. Er is niet alleen een uitwisseling van boeken, maar ook van virussen.

We hopen dus dat onze wereld niet al te zeer verandert door dit ongewenste virus, en ik ga maar gewoon verder met deze twaalf mooie en internationale kantboeken in m’n shop te plaatsen. Het is eigenlijk wel een goed tegenwicht tegen al dat binnendringende nieuws: om te zien hoeveel moois er ook uit Italië is gekomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.