Boeken over Nederlandse klederdrachten


Het eerste boekje op de foto is een mooi geïllustreerd overzicht van de Geschiedenis der Kleederdrachten, en dan uit de hele wereld. Dit boekje was een geschenk van een firma die 25 jaar bestond en het werd uitgegeven in 1912. Een mooi en ook mooi bewaard geschenk.
De rest van de boeken gaan allemaal over Nederlandse kleederdracht.

Bij de troonsbestijging van koningin Wilhelmina in 1898 werd een groots opgezette tentoonstelling van Nationale Klederdrachten georganiseerd. Het doel was om de nieuwe koningin een zo volledig mogelijk overzicht te geven van alle toen nog in Nederland voorkomende klederdrachten. De belangstelling van de leden van het koninklijk Huis voor de Nederlandse klederdrachten is in de loop der tijden meermalen duidelijk tot uitdrukking gekomen. In een boekje wat in 1973 werd uitgegeven, bij een 25-jarig regeringsjubileum, werd teruggeblikt op de tentoonstelling van destijds en werden allerlei voorwerpen uit de koninklijke verzameling besproken. Ik plaats twee exemplaren van deze boekjes in m’n shop: met en zonder stofomslag.

Er zijn ook nuttige handleidingen verschenen voor mensen die de streekdracht van de eigen groep niet meer automatisch kregen overgeleverd, maar wel graag een eigen kostuum willen maken. Zoals de Klederdracht van Hindeloopen en een map om de zondagse dracht van een Volendammer vrouw na te maken. Hierin vond ik een leuk briefje met daarin een handgeschreven instructie om een ‘pijbroek’ te maken. Zulke instructies werden vroeger binnen de eigen groep overgeleverd en het is leuk om daar eens een voorbeeld van te zien.

Tenslotte nog twee boekjes over Bonte kleren en blanke kappen en Van een kraplap.

Een goede manier om al die mooie streekdracht van vroeger te laten zien is een poppenverzameling en er zijn veel vrouwen geweest die met veel inzet en deskundigheid poppen hebben aangekleed met miniatuur-streekdracht. Dan wordt in één blik duidelijk hoe mooi en rijk van traditie die dracht is geweest.

4 gedachten over “Boeken over Nederlandse klederdrachten”

    1. Jazeker! Dat is het idee achter de meeste blogjes. Je kunt op de link drukken en dan kom je vanzelf bij het boek in m’n shop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.