Boeken over poppen

Aankondiging poppenmuseum Tecklenburg
In Nederland zijn ook wel een paar poppenmusea en daar worden mooie oude poppen met liefde bewaard en tentoongesteld. Maar Duitsland is een echt poppen-land en dat zagen we op oudejaarsdag. We liepen door een oud stadje in ons buurland en zag ik een bordje met “Poppenmuseum”. Daar was ik helemaal niet naar op zoek. We waren aleen even de snelweg afgegaan om een kijkje te nemen in een middeleeuws stadje midden in het Teutoburgerwald, want dat vonden we leuk. We hadden wat oliebollen meegenomen en waren op weg naar familie en omdat de oudejaarsdag toch heel lang duurt, kon er wel even een tripje naar dat oude stadje af. En dan zie je zo’n bordje en dan volg je dat gewoon even.

Straat in Tecklenburg
Het museum was dicht maar dat was niet erg, want we waren toch niet van plan om naar binnen te Poppenmuseum-aanduidinggaan. Alleen maar even sfeer proeven. Doen jullie dat wel eens? Ik ben er dol op om even ergens de snelweg af te gaan (vooral als ik niet zelf hoef te rijden). Meestal is er geen tijd voor als je een lange reis moet maken, maar mocht je wel tijd hebben, dan is Tecklenburg wel de moeite waard om daar even naar de vakwerkhuizen te kijken.

Vandaag was ik bij iemand op bezoek die een prachtig poppenhuis in de kamer had staan en dat was weer een illustratie hoeveel plezier velen beleven aan het nabootsen van grote-mensen-taferelen in poppen-formaat. Door de eeuwen heen is dat al ontelbare keren gedaan. Poppen zijn in de eerste plaats voor kinderen altijd al belangrijke metgezellen geweest. Poppen worden verzorgd en gekoesterd en kinderen kunnen er hun verdriet op projecteren en hun belevenissen mee verwerken. Maar poppen worden ook door volwassenen gezien als een uitdaging om op creatieve wijze karakters en kledingdrachten weer te geven en vast te leggen. Ik heb wat oude boeken in m’n shop staan die allerlei patronen en instructies geven om uiteenlopende poppen te maken, en daar heb ik er net nog een paar aan toegevoegd.

Boeken over poppen zelf maken

2 gedachten over “Boeken over poppen”

  1. Door jouw blog kom ik regelmatig vergeten spullen tegen. Zoals nu het : poppenkraam. Hadden mijn moeder en ik allebei. Of ik er iets uit gemaakt heb weet ik niet meer. En waar het gebleven is? Dat wordt weer een speurtocht tussen mijn boeken.

    1. Wat leuk dat ik herinneringen wakker roep met m’n foto’s!
      Veel speur-plezier en hopelijk heb je het boek nog. Nu voor je kleinkinderen iets maken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.