Boeken over Staphorst, een creatief dorp

Dit boekje is, na ampele overwegingen, geschreven toen een paar op zichzelf weinig belangrijke gebeurtenissen in Staphorst uit hun voegen en samenhang werden gerukt en een opmerkelijk agressieve reactie wekten bij een gedeelte van de Nederlandse samenleving. Men gaf daarbij blijk behept te zijn met enkele op onwetendheid en onbegrip berustende stereotiepe denkbeelden ten aanzien van de gemeente Staphorst. Dit werkzame, stijlvolle en ook fantasierijke dorp werd daardoor een onrecht aangedaan, waartegen het zich, als kleine minderheid, moeilijk anders kon verweren dan door schouderophalend zichzelf te zijn.
Wie als buitenstaander echter het voorrecht heeft verkregen vele geboren en getogen Staphorsters van nabij te leren kennen met hun vriendelijkheid en gastvrijheid, hun hulpvaardigheid en openhartigheid, hun waardige eenvoud en hun bezonken, soms bepaald niet van humor en ironie gespeende oordeel over wat er al zo in de wereld omgaat, weet uit ervaring dat onder de schijnbaar onberoerde oppervlakte het grievend onrecht wel degelijk heeft gekwetst.”

Vorige week reed ik door Staphorst. Het mooie dorp wat in opspraak was gekomen. Ik was op weg naar het noorden en het regende. Daarom stopte ik niet voor een foto. Terwijl ik daar reed, dacht aan alle ophef over dit mooie dorp.

Geen eigen foto dan bij dit blogje, maar in het boek Klederdrachten in Overijssel staan foto’s die veel mooier zijn dan die ik zelf zou kunnen maken. De ondertitel van het kleine boekje Staphorst luidt: Het levenspatroon van een creatief-traditionele gemeenschap. En toen las ik zojuist die opmerkelijke inleiding. Uit 1966, en het zou zomaar nu in 2020 geschreven kunnen zijn….

Met aandacht legde ik de Staphorster knoop bij deze boekjes. Die knoop die ik als laatste kocht vlàk voordat de coronacrisis begon.
We wisten toen nog niet dat die crisis zò groot en zo polariserend zou worden.

4 gedachten over “Boeken over Staphorst, een creatief dorp”

  1. Mijn zoon zei laatst: “Ik denk dat ik maar naar Staphorst verhuis…”. Niet dat hij dat ook echt zou doen, maar hij zou zich wel kunnen voegen in de traditionele normen en waarden die daar heersen. En die klederdrachten… prachtig.

  2. Schaamteloos, zoals er door mensen die denken dat ze alles weten, maar in feite bevooroordeeld zijn (en dan druk ik me voorzichtig uit!) is gereageerd op de kerkgang van gelovigen. Als inwoonster van Meppel kom ik vaak en graag in Staphorst, en dat zal ik blijven doen. Nergens zoveel vriendelijkheid en fatsoen ervaren als daar.
    Rita Landaal

  3. Bedankt voor jullie reacties op dit blogje wat ik gister publiceerde.
    Vanmorgen dacht ik er nog verder over na. En toen besloot ik een kerkdienst te beluisteren die vanuit deze gemeenschap op internet is geplaatst. Veel kerken maken gebruik van de mogelijkheid om diensten online te zetten, zodat ze door kerkleden beluisterd kunnen worden die niet de gelegenheid hebben om de dienst in de kerk mee te beleven.
    Ik dacht: nu ik dit geschreven heb, wil ik zelf ook eens zo’n dienst beluisteren. En ik was er zeer van onder de indruk. Het was heel mooi om naar te luisteren. Wetende dat het intiem, echt en doorleefd is. Ik vond het heel verrijkend!

    Ik ben blij dat ik middels een citaat uit een boekje uit 1966 iets kon weergeven, en ik ben ook blij dat ik deze boekjes morgen naar iemand in het buitenland kan opsturen, die deze boeken inmiddels heeft besteld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.