Boeken over Volkssschilderkunst in de aktie

Volksschilderkunst bloeide op plekken in Nederland waar ook kledingtradities tot rijke bloei kwamen. Vooral in Hindeloopen, Zeeland, Staphorst en op Marken en Ameland is deze sierkunst mooi ontwikkeld en van generatie op generatie doorgegeven.
Maar ook elders in Nederland (en ook verder in Europa) is volop volksschilderkunst beoefend. Vooral in boerderijen werd het veel gedaan, waardoor het ook soms Boerenschilderkunst wordt genoemd.

Ik heb het altijd mooi gevonden, en dat komt natuurlijk ook omdat mijn moeder vroeger een keer een cursus volgde en thuis aan de slag ging. Ze maakte voor ons allemaal wat (ik kreeg een beschilderd krukje) en de beschilderde voorwerpen die nog over waren toen we het ouderlijk huis moesten opruimen, daar ‘vochten’ we om. Dat komt denk ik omdat volksschilderwerk (net als handwerk) zo persoonlijk is. Het wordt met liefde en gevoel voor kleur beoefend en bij het gebruiken van de voorbeelden worden de resultaten eigenlijk bijna altijd wel mooi. Mits je de techniek een beetje beheerst en dat kun je dus ook leren uit een boekje.

Deze boekjes gaan vandaag in de aanbieding! En dan kunnen ze daarna nog weer door anderen gebruikt worden, want een ‘volkskunst’ die al zò lang is beoefend, mag niet verloren gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.