Boeken over weven

Boeken over weven

Er is weer hernieuwde belangstelling voor de techniek van het weven. Het weven is al zo oud als de mensheid (denk ik, ik heb het niet nagevraagd…..). En er is na al die duizenden jaren ook heel wat over weven te weten en te leren. Om snel wat vaktermen te leren, kun je nu een weefkwartet spelen. Het is ontworpen door een beeldend kunstenaar. Er zijn verschillende categorieën in deze kaarten: bind- en beeldweefsels, gereedschappen, spreekwoorden, bindingen, geschiedenis en materialen. En dan komen er allerlei technische termen langs, zoals Mille fleurs, verdures, hevels, op de keper beschouwen, satijnbinding, thuiswevers en zijde. (Deze informatie vond ik bij Handwerken zonder Grenzen.)
Als je in Friesland woont, kun je volgende week ook naar een open dag gaan van het Weefcollectief. Voor mij leuk om te vermelden, omdat het illustratief is voor die hernieuwde belangstelling voor dit oude ambacht.

Bij deze nieuwe weefmode hoort ook aandacht voor oude boeken, en dat is meer mijn terrein. Deze boeken staan al op m’n shop, maar lukraak verspreid. Als je een weefboek zoekt, kun je het snel vinden door bij het trefwoord ‘weven’ in te vullen. Maar dan krijg je weer niet de Engelse boeken te zien. Daar heb ik nu wat op gevonden: je kunt ze ook vinden door op deze link Weven te drukken; dan krijg je ze ook allemaal te zien.

Direct aanleiding voor dit blogje was een vraag of ik ook boeken over Bandweven heb. En omdat er ook anderen naar op zoek zijn, geef ik ook per blogje antwoord: helaas niet meer; ze zijn al verkocht. Net als de boeken over Kaartweven. Wel staat er vaak nog informatie over Bandweven en Handweven en Kaartweven in oude handwerktijdschriften. Daarom heb ik er nu ook een gewoonte van gemaakt om bij het invoeren van al die oude tijdschriften voor mijn shop, de globale inhoudsopgave te vermelden. Op die manier kun je ook het trefwoord ‘Bandweven’ invoeren bij de zoek-functie. En dan krijg je ook die oude tijdschriften te zien, als daar een artikel over zo’n onderwerp in staat. Veel zoek-plezier (als je hiernaar op zoek bent)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.