Boeken Samplers

Het Victoria & Albert museum herbergt een bijzondere collectie Samplers, die met grote toewijding en heel fijne steekjes zijn gemaakt in o.a. het Victoriaanse tijdperk. Ook andere musea hebben mooie collecties, zoals het Fitzwilliam en het Scottisch Museum. Af en toe zijn er tentoonstellingen geweest. Maar de kwetsbare merklappen kunnen lang niet altijd zichtbaar zijn voor het publiek en daarom zijn de boeken die van zo’n tentoonstelling zijn gemaakt ook een mooie manier om kennis te maken met de gedetailleerde merklappen.

Veel onderzoek is er gedaan naar de families en de omstandigheden van de meisjes die de merklappen vroeger maakten. Zoveel mogelijk worden de persoonlijke verhalen achterhaald en verbonden aan de bewaarde lappen. Die gegevens maken ze nog interessanter. Het gaan dan over hun kansen op onderwijs of een huwelijk, de levensovertuigingen die in versjes op de lappen werden geborduurd, en de levensomstandigheden.

Er zijn ook mooie filmpjes te zien die goede uitleg geven over de fascinerende aspecten van de vroeger gemaakte samplers. Zo’n uitleg vergroot de bewondering voor deze bijzondere werkstukken.

Vanaf de tachtiger jaren van de vorige eeuw verschenen er ook allerlei boeken met patronen van de wat kleinere samplers. Het voorwoord van het boek Sampler collection begint met: “Never before has the sampler created the level of interest among stitchers that it reached today.” Vele ‘sampler-lovers’ wilden zelf een antiek-lijkende merklap borduren en dat leidde tot publicatie van boeken met foto’s en patronen van die oude samplers. Vaak werd dan gekozen voor de iets minder persoonlijke lappen, die niet minder smaakvol zijn maar wel wat algemener. Ook het boek Samplers in Cross Stitch is zo’n boek met patronen.

Acht Engelstalige kijkboeken en patronenboeken voeg ik toe aan m’n boeken-aanbod. Voor ‘merklappen’ heb ik een aparte categorie, en ik vind het leuk dat ik daar deze bij kan plaatsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.