Boeken telkens twee

Het spinnen van textielgarens met het doel er weefsels, breisels of andere textielprodukten van te maken, gaat zeer ver terug in de tijd. Voor het spinnen werden in de loop der tijd diverse methoden toegepast. Het vroegste spinnen was volledig handmatig; later werden er werktuigen voor bedacht en kwamen er betere methodieken. Eenvoudige gereedschappen maakten het mogelijk de garenfijnheid te verbeteren en de produktiviteit te verhogen. De introduktie van het (eerst nog vleugelloze) spinnewiel wat in de ontwikkeling van de spintechniek een belangrijke stap. En de ontwikkelingen gingen – over de hele wereld – verder en dienden vele volken om vlas en wol te verwerken tot garen.

Als je dan één van de boeken over Handspinnen openslaat, dan kom je onder de indruk van zowel de lange geschiedenis van het handspinnen, als van de uitgebreide archeologische studie die iemand deed om die hele geschiedenis te onderzoeken. Twee interessante boeken over het Handspinnen zijn de weerslag van dat onderzoek.

En toen er eenmaal garen was, kon er van alles mee worden gedaan! Breien bijvoorbeeld. En daar waren ook weer allerlei ontwikkelingen in. In het boekje Ik kan het ook wordt aan vrouwen uit 1950 patronen aangereikt om met twee recht en twee averecht mooie dingen te maken. In diezelfde Ik-kan-het-ook verscheen ook een deel over Toegepast Borduren. Dit zijn zeldzame boekjes die een mooi tijdsbeeld geven.

In Duitsland verschenen natuurlijk ook mooie boekjes, bijvoorbeeld met borduursteken, en daar heb ik ook twee vrij zeldzame boekjes van. Ze geven een uitgebreid overzicht van Zierstiche en Smuckstiche.
Ik vond het leuk om nu eens een collage van telkens twee te maken. Want ook iemand die zich helemaal verdiepte in de mogelijkheden van Matalassé merkte dat ze aan één boek niet genoeg had. Het werden er twee, en die staan helemaal vol met enorm veel variaties. Matalassé of Le piqué-libre is een weef- of naaitechniek die een patroon oplevert dat er gewatteerd of gewatteerd uitziet. Boeiend om te zien wat er allemaal mogelijk is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.