Boeken Textiel en Tapisserie

Beeldende kunst met textiele materialen treedt steeds meer op de voorgrond. Al enige tijd vinden er exposities plaats van kunstenaars die textiel op fascinerende wijze toepassen. Nà zo’n tentoonstelling (zoals van de Rijswijkse Textiele Biënale) blijven de boeken bewaard die gemaakt werden van zo’n presentatie en die boeken zijn dan weer interessant voor contemporaraine of latere onderzoekers van trends en ontwikkelingen. Dat geldt ook voor de boeken van eerdere exposities, zoals Tapisseries Récentes uit 1974, omdat zo’n boek een goed beeld geeft van de ontwikkeling in een die tijd.

De wereld van textiel is vanouds een internationale wereld en ook de exposities (en dus de boeken) worden soms op internationaal niveau georganiseerd. Zoals de Deuxième Triennale Internationale de Tournai. Hierin staan foto’s van de textiele inzendingen uit heel Europa, voor een tentoonstelling in 1993.
Het laat zien hoe deze ontwikkelingen alsmaar verder gaan, nadat bijvoorbeeld eeuwenlang de kunst en kunde op het gebied van textiele wandbekleding en textiele vloerbekleding vooral traditioneel was. De wandtapijten en de vloertapijten die in vroeger tijden zijn gemaakt hebben de hoogste kunstzinnigheid en kundigheid en artistieke schoonheid bereikt die maar denkbaar is. De musea die deze tapisserieën en tapijten bewaren zijn nog altijd de moeite van het bezoeken, en er zijn dus soms ook boeken en boekjes die verschenen naar aanleiding van een bepaalde tentoonstelling. Zoals het boekje over Vergilius en Ovidius in Nijmegen, toen daar in 2011 eens een tentoonstelling was met prachtige wandtapijten.

Er is een Stichting Textielgeschiedenis die zich bezighoudt met allerlei aspecten van textiel, zoals de textielhandel in het verleden. Op dat gebied is er zoveel al gebeurd. Elk jaar geeft deze stichting een gids uit met wetenschappelijke bijdragen. Door die informatie krijg je ook een beeld van hoe de textielhandel nù zo is gegroeid en georganiseerd.

Heel leuk vind ik het altijd als ik merk dat mijn boeken bij onderzoekers of musea terechtkomen (want soms zijn het zeldzame boeken). Laatst was er iemand die een bijzonder boek ophaalde over tapisserieën en dan is er gelegenheid voor een praatje. Zo hoorde ik dat ze een proefschrift ging schrijven over een bepaald deelaspect van de textielkunst, en dat vond ik mooi om te vernemen. Zo krijgen ook déze boeken een plekje in m’n shop en hoop ik dat ze terechtkomen bij deskundigen en geïnteresseerden in de wondere wereld van de textielkunst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013