Boeken Textielwarenkennis

Kennisoverdracht: dat was vroeger uiterst belangrijk! Voordat je je bezig kon houden met ’textiel’ in de ruimste zin, was het nodig om je eerst grondig te verdiepen in alle termen en technieken.
Het begon met een boekje Textiel uit de Pioniersreeks, wat aan kinderen uitlegde welke ontwikkelingen er zijn geweest in de geschiedenis, tot er in onze tijd allerlei machines  zijn ontwikkeld om het hele proces van het maken van textiel te versnellen.
Maar als je later de Vakopleiding wilde doen voor de Textieldetailhandel, dan kreeg je te maken met het uitgebreide lesboek Textielwarenkennis van E. Dijkmeijer. Eerst werd dit uitgegeven in een degelijke linnen band (daar heb ik nu ook weer een exemplaar van in m’n shop). Later in eenvoudiger uitvoering, maar de inhoud nog steeds even degelijk. Ook een samenvatting en alphabetisch register hoorde erbij.

Kennisoverdracht kon ook plaatsvinden via ledenvergaderingen van verenigingen die zich met Textiel bezighouden, en zo werd er eens een studiedag gehouden over het Textiel in Poppenhuizen. Later verscheen daar ook een boekje van.

Terug naar het onderwijs. Voor het vak ‘Textiele Werkvormen‘ verschenen er boekjes, o.a. Kiezen voor Textiel. Dit verscheen in meerdere uitvoeringen en ik heb nu ook een boekje met nog een andere voorkant in m’n shop, maar dat paste niet meer op deze collage.

Na ‘kiezen voor textiel’ kon je ook ‘Spelen met textiel‘, en dat is dan weer een gezellig eind-jaren-zestig Cantecleer-boekje. Hoe het komt dat ik dat nog niet eerder in m’n shop had? Omdat het ergens op een stapeltje lag te wachten tot ik een keer een hele Textiel-serie zou maken.

Tenslotte de boekjes Eenvoudige Textielwarenkennis. Die boekjes werden op allerlei opleidingen gebruikt, en er stond heel veel in. Over de eigenschappen van vlas, de dierlijke vezelstoffen en  de nummering van zijde. Wat dat laatste betreft: De dikte van een zijden draad wordt bepaald door het aantal grammen dat 9000 meter van die draad weegt. Dit nummer wordt aangegeven door de letters Td, wat dus de fijnhheid van het garen weergeeft. Td komt van titer of ‘deniers’ en dat laatste is een oud Frans gewicht. Die nummering werd dus ook toegepast voor nylons of zoals het later ging heten: panties. Nooit geweten.

Of dat laatste nou een helemaal goed voorbeeld is van de enorm uitgebreide inhoud van deze boekjes weet ik niet, maar ze staan in ieder geval vol met vakkennis. Over versterkte weefsels, kunstmatige vezelstoffen, geruwde stoffen, garendichtheid en nog veel meer.
Deze boekjes zijn in meerdere oplagen en met verschillende voorkanten verschenen.

Hoe blog ik? Als ik wat boeken toevoeg aan m’n shop dan hebben die soms eerst een hele tijd op een stapeltje gelegen, te wachten tot ik er genoeg bij elkaar had voor een collage. En dan kan ik ook een klein beetje aan ‘kennisoverdracht’ doen, namelijk door te vertellen dat ‘Textiele Werkvormen’ een prachtig vak is. Een ‘verschrikkelijk uitgebreid vak’ ook. Maar dat zijn dan twee zinnen die overgenomen zijn uit de inleiding van één van deze boekjes. Echt verschrìkkelijk uitgebreid, die hele wereld van Textiel. Dus ook logisch dat er allerlei boeken over zijn verschenen.

Overigens: Ik krijg af en toe vragen of ik nog boeken heb van Rondom Textiel van Henriette Beukers. Binnenkort komen er een paar in m’n shop. Als je belangstelling hebt, laat het me dan weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.