Boeken van An Moonen over Nederlandse quilts

An Moonen was conservator-textiel van het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. In de (inter)nationale quilt- en antiekwereld is zij bekend vanwege haar publicaties en vele lezingen. Zij heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Nederlandse quilts. In 1992 verscheen het boek Quilts, een Nederlandse traditie. Op mijn blog heb ik wel eens verteld hoe blij ik was toen ik dit boek in het Openluchtmuseum kon kopen. Het was toen al zeldzaam en later werden dit geliefde zoek-boeken. Als tiener had ik eens een tentoonstelling bezocht in het Openluchtmuseum van deze hele oude Nederlandse lappendekens, en dat had veel indruk op me gemaakt.

In 1996 verscheen het boek ‘t Is al Beddegoet, waar opnieuw prachtige foto’s in stonden van oude Nederlandse quilts, sitzen dekens en doorgestikte dekens.
Ook dit boek was al gauw uitverkocht, werd niet herdrukt maar de vraag bleef of werd misschien wel groter.

Zo voldeed An in 2008 aan de wens om nòg eens een boek uit te brengen en dat is het derde boek op deze foto: Geschiedenis van de Nederlandse quilt.
Het is de weerslag van twintig jaar onderzoek, registratie en documentatie van Nederlandse antieke quilts. Zij heeft de informatie uit de vorige boeken aangevuld met nieuwe informatie en de tekst helemaal doorgewerkt om te kijken of alles nog klopte. Opnieuw werd zij intens geboeid door de textielcollectie van het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem en slaagde ze erin om deze zodanig te presenteren in een boek dat iedereen mee kan genieten. Want tentoonstellingen zoals ik in mijn tienertijd nog eens heb meegemaakt, dat kan nu niet meer. Maar gelukkig zijn de boeken steeds mooier geworden!

Omdat ik dit zo’n fijn onderwerp vind om op mijn blog aandacht aan te geven, en omdat ik het zo leuk vindt dat ik nu alle drie de boeken tegelijkertijd in mijn shop heb, maak ik het blogje nog maar een beetje langer. En neem ik de vrijheid om de tekst van de achterkant van het boek helemaal over te nemen. Het is boeiend om iets te weten van deze oude traditie en m’n enthousiasme over dit onderwerp wil ik (met een extra lang blogje) graag overdragen. Jammer dat ik vroeger als tiener nog geen fototoestel had, dan had ik die oude foto hier vàst opgezocht! In plaats daarvan een oudere foto van de beroemde ophaalbrug uit het Openluchtmuseum waar veel van de door An Moonen onderzochte dekens worden bewaard.

“Het maken van een quilt, een doorgestikte deken of lappendeken, kent een lange traditie. In ons land dateren de oudste vermeldingen van wat men toen een ‘culte’ noemde uit de 13de eeuw. Deze oorspronkelijk zijden culte, een product voor de adel en de rijken, werd aan het einde van de zeventiende eeuw verdrongen door Indiase handbeschilderde katoenen sits. Deze werden geïmporteerd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie en afgenomen door de gegoede burgerij. In de achttiende eeuw leidden de grote hoeveelheden Indiase sits, en ook katoen die in Europese landen werd bedrukt, ertoe dat vrouwen van overblijvende lapjes dekens of spreien gingen maken. Aanvankelijk werden in ons land slechts driehoeken aan elkaar genaaid in een licht-donker patroon, maar al spoedig ontwikkelde zich een manier om ook andere vormen tot hun recht te laten komen in een groter geheel.
Veel dessins die ontstonden, herkennen we achteraf als typisch Nederlands. Ze hebben waarschijnlijk een voorbeeldfunctie gehad voor quilts die vanaf de 19de eeuw in de Verenigde Staten werden gemaakt. Sommige patronen zijn kennelijk door Nederlandse emigranten meegenomen naar hun nieuwe land.
De inventarisatie van de circa 380 nog bestaande Nederlandse antieke quilts in musea, landhuizen, kastelen en bij particulieren heeft geresulteerd in een gedegen overzicht. In het tweede deel van dit boek wordt een selectie gepresenteerd van 71 quilts en doorgestikte textilia. Er is nu een kader waarbinnen antieke quilts met elkaar kunnen worden vergeleken. Ze kunnen ook als inspirerend voorbeeld dienen voor de vele quilts die tegenwoordig in binnen- en buitenland worden gemaakt. De gebruikte materialen, de patronen en de wijze van vervaardiging krijgen uitgebreid aandacht.
Dit boek is het langverwachte, rijk geïllustreerde overzicht voor quilters, quiltliefhebbers en geïnteresseerden in textielgeschiedenis.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.