Boekje over het herstellen van breiwerk

Niet alleen het breien was vroeger belangrijk voor jonge meisjes om te leren, maar ook het herstellen van het breiwerk. En ook dat werd al op de scholen geoefend. Meisjes kregen de opdracht om van witte katoen een lapje te breien waar dan allerlei stop- en maaswerk op kon worden geoefend. Voor de duidelijkheid werd dat met rode katoen gedaan. Zo zijn er heel wat proeflapjes gemaakt, en die zijn al vrij zeldzaam om te vinden. Maar nog veel zeldzamer is een boekje van rond 1900 wat de latere huisvrouwen hielp om de technieken van het herstelwerk nog eens na te lezen.

De volledige titel van dit oude boekje luidt: Het Breien en het Vertellen van Breiwerk, zooals dat in de Huishouding te pas komt.
De ondertitel geeft aan dat het gaat om De kous, de Sok, Het aan- en Inbreien van stukken en hielen, en het Mazen en Stoppen. Als je het boekje doorbladert dan zie je wat een serieuze aangelegenheid dat was. Elke techniek wordt grondig en met ernst beschreven, haast met eerbied voor het kostbare materiaal waar zuinig mee werd gedaan. Op de opengeslagen pagina is te lezen: “Hebt ge dit goed gezien en begrepen, neem dan uw grove, witte kous met den boord naar u gekeerd, uw naald met gekleurden draad en werk, evenals op de fig. een k o r t e n toer van 8 steken, dan moet ge telkens omkeren en leert ge het ’t spoedigst.

Het boekje, een uitgave van een Dubbeltjes Vademecum, zou geschikt zijn om helemaal te scannen zodat het nog ergens op internet is terug te vinden, want dit soort werkjes verdienen het om nog eens ingezien te worden.
En voor dit blogje vind ik het heel leuk om het boekje te kunnen combineren met de proeflapjes, die ik al eerder in m’n shop plaatste. Zò werden die mazen en stoppen dus vroeger grondig geoefend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013