Boekje over Middeleeuwse borduurwerkers

In Delft bezochten we de Maria van Jessekerk, een neogotische roomskatholieke kerk. De deur van de kerk stond open, en we liepen gewoon naar binnen. Ineens ben je in een andere wereld. Hoogoprijzende gewelven, gefilterd licht door de glas-in-loodramen, zachte klanken van stemmige en rustgevende liederen uit een luidspreker, en een ruimte om je heen die je ziel verheft. We volgden de looproute, aanschouwden de wonderen van kunstig houtsnijwerk, religieuze schilderijen en ondergingen de werking van de treffende kleuren, imponerende hoogte en diepte, en verfijnde versieringen. Alles draagt bij aan een indrukwekkende totaalervaring.

Ook de borduurkunst heeft in het verleden volop bijgedragen aan de inrichting van kerken en de tradities rond de eredienst. In een zijbeuk van deze kerk hing een rijk geborduurde kazuifel, waar ik geen foto van maakte, maar die wel aanleiding geeft tot het bespreken van een boekje wat ik graag in mijn shop wil plaatsen: Middeleeuwse Ambachtslieden Borduurders. Het is een vertaling van een studie die eerst in het Engels verscheen: Medieval Craftsmen Embroiderers. En hoewel deze kerk die we bezochten van latere datum is en niet al in de Middeleeuwen is gebouwd, bieden de foto’s wel een mooie aanleiding om dit boekje te bespreken.

Borduuurwerkers waren in de Middeleeuwen leveranciers van weelde en status, en zij voorzagen de Kerk en aristocratische opdrachtgevers van schitterende misgewaden, altaardoeken, kleding en wandkleden. De borduurders droegen bij aan kerkelijke pracht en praal, en ook de internationale diplomatie was niet denkbaar zonder dat de prinsen, pausen en prelaten schitterende statiegewaden droegen. Zowel kerkelijke als wereldlijke heersers konden niet zonder de imponerende kleding.

Maar wie waren de borduurwerkers zelf? Wat is er bekend van hoe zij hun leven hadden georganiseerd? Werden ze goed betaald? Werkten ze thuis of in ateliers? En hoe verwierven ze hun technieken en hoe gaven ze die door? Er is niet zo veel informatie bewaard gebleven over de vroege borduurwerkers, en ook niet over hun collega’s in de middeleeuwse textielhandel, zoals wevers, vollers, bandwevers en kleermakers. Maar er is wèl veel studie naar gedaan en veel van wat die studie heeft opgeleverd is in dit interessante boekje verwerkt.

Na het doorlezen van zo’n boekje (dat deed ik gisteravond) is het een volgende keer vast nòg interessanter om oude borduurwerken te bewonderen, wanneer je die weer eens kunt zien.

2 reacties op “Boekje over Middeleeuwse borduurwerkers”

 1. goedemorgen margriet,
  in het museum catharijne-convent , heb ik jaren geleden een prachtige tentoonstelling bezocht met oa , kerkelijke borduurkunst ; en ook gezien hoe dat gemaakt werd .
  als je daar meer over wilt weten , dan kunnen zij je dat wel .
  groet ,
  jacqueline

  1. Hallo Jacqueline,
   Bedankt voor je aanvulling bij dit blogje. Ik ben destijds ook naar deze tentoonstelling geweest en inderdaad was dat heel interessant en leerzaam. Er is toen ook een boek uitgegeven. Maar verder zijn er niet zoveel boeken over middeleeuwse borduurkunst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013