Boekjes en borduurwerkjes wapenschilden

Boekjes en borduurwerkjes wapenschilden

Als tiener vond ik het heel interessant om het wapen van Gelderland te borduren: twee leeuwen die elkaar aankijken. Boek Nederland in kruissteekDeze wapencombinatie dateert uit de 14e eeuw. Andere provincies hebben wapens die soms nog ouder zijn, en vaak komen daar ook leeuwen in voor. Ik heb twee boekjes waar alle provinciewapens  in staan, en beide boeken staan in m’n shop. Het boek “Nederland in kruissteek” is om meerdere redenen een heel leuk boek (auteur is de bekende Henriette Beukers). Het staat vol met echt Nederlandse kruissteek-motieven, en daar horen deze wapenschilden dus ook bij. Het andere boekje heeft als extra dat er ook veel kruissteekpatronen van gemeentewapens in staan. Dus als je in Noordwijkerhout of Norg woont, of in Oirschot of Oudendijk, of in Rotterdam of Ruurlo, of in Sneek of Someren, dan is het misschien een leuk idee om je gemeentewapen eens te borduren. Niet àlle gemeentewapens van Nederland staan erin; het boekje beperkte zich tot gemeentewapens die bloemen, planten of dieren in hun schild hebben.
Aanleiding om nu dit ‘boekenblogje’ te maken is dat ik een GroningseHertjes op smal kussentje borduurster (een trouwe bloglezeres) wilde verrassen met het ingelijste wapen van Groningen. Alle anderen die dit lezen en ook graag een geborduurd provinciewapen willen hebben, kan ik van harte één van deze boekjes aanbevelen. In het kleine boekje “Kruissteekjes” van Annie Oldenziel staan ook nog enkele andere leuke kruissteek-patronen, zoals de twee hertjes. Dit kussentje maakte ik vorig jaar en gaf ik toen aan m’n moeder. Zie ook dit blogje voor nog een foto van dit kleine blauwe boekje, en ook hier. Maar ook het oranje boek “Nederland in kruissteek” heeft naast de provincie-wapens nog heel veel andere mooie patronen.

7 reacties op “Boekjes en borduurwerkjes wapenschilden”

 1. Geachte lezer,

  Ik ben op zoek naar een kruissteekpatroon voor een wapen van Nederland en/of van gemeente Eindhoven. Ik ben benieuwd of dat bij of via u beschikbaar is.

  Met vriendelijke groeten,
  Marijke Mootz

 2. Geachte lezers.

  Ik ben op zoek naar een kruissteekpatron, van het gemeente wapen van dortrecht.
  Wie kan mij daar aan helpen
  Met vriendelijke groeten
  L.c. Wies.

  1. Hallo Wies,
   Ik heb in m’n boekje met wapenschilden gekeken maar van lang niet alle plaatsen en steden staat het schild erin.
   Helaas geen schild van Dordrecht. Maar wie weet levert je oproepje nog wat op.
   Ik kon je vraag niet via mail beantwoorden want je mailadres bleek niet te kloppen.
   Margriet

 3. Wim van Gemert

  Hoi, Ik ben op zoek naar een borduur patroon van het wapen van Rotterdam. Kan ik dat bij u bestellen of hoe gaat dat in zijn werk.

 4. I am looking for a crossstitch pattern of the shield for the province of Zuid Holland. Can someone help me? Many thanks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013