Boekjes over Merk-Stop- en Borduurlappen


Meer dan 250 jaar hebben meisjes van 12 tot ongeveer 17 jaar vroeger het stopwerk op hun stoplappen geoefend. Het leren stoppen was een verplicht onderdeel van de handwerklessen. De lappen die bewaard zijn gebleven wekken nu grote bewondering voor het zeer fijne werk, op veelal fraai vormgegeven lappen. Er zijn in onze tijd tentoonstellingen waarbij stoplappen worden getoond en waar iedereen van onder de indruk komt. Het handwerken maakte een gewichtig deel uit van de vrouwelijke werk en leven. Het maken, versieren en herstellen van textiel was een belangrijke ambachtelijke bezigheid waar veel vrouwen zich mee bezig hielden.

Halverwege de tachtiger jaren van de vorige eeuw was er ook aandacht voor de oude merklappen, stoplappen en borduurlappen. Er verschenen mooie studies, o.a. van mw. Schipper-van Lottum. Zij heeft veel gedaan om de geschiedenis van deze belangrijke lappen te onderzoeken en te beschrijven. Deze drie boekjes zijn nu weer geliefd (maar het middelste stond nog niet op m’n shop; dat ga ik nu gauw doen). Het zijn alle drie kleine boekjes maar met heel veel inhoud. Twee van de boekjes hebben als extra een grote bijlage waarop een patroon van een merklap is afgebeeld:
Het boekje Merk- en Stoplappen (schoolwerk van Amsterdamse meisjes uit vier eeuwen) heeft als bijlage de Amsterdam-merklap uit 1807
Het boekje Stop-en borduurlappen is dus nieuw in m’n shop.
En het boekje Nuttig en fraai (Zuidhollandse merk- en stoplappen) heeft het patroon van de merklap die afgebeeld is op de voorkant van het boekje, naar het origineel uit 1762.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.