Boekjes schilderen op zijde


Zijde is een natuurlijk materiaal dat heerlijk is om mee te werken en op te schilderen. De effecten zijn bijna altijd prachtig en het is niet heel moeilijk want je hoeft niet gedetailleerd zelf te kunnen tekenen. De meeste boekjes bevatten patroonvellen met patronen op ware grootte en dan wordt het mooie effect verkregen door het vloeiende van de kleur die zich zo prachtig laat opnemen door de zijde.

Lange tijd was de zijdeteelt een goed bewaard geheim van China. Niemand kon of durfde dit geheim te verraden want daar stond de doodstraf op. Na lange eeuwen trouwde er eens een prinses uit China met een prins uit Toerkestan, waar de zijde nog onbekend was. De prinses wilde graag zijde blijven dragen en ze nam stiekem enkele eitjes van de zijdevlinder mee. Die verborg ze in de bloemen van haar kapsel. Met die eitjes begon de zijdeteelt in een land dat al wat dichter bij Europa lag.
Een paar honderd jaar later smokkelden twee monniken de eitjes tot in Europa zelf. Ze verstopten de eitjes in holle bamboestokken en namen ze mee naar Byzanthium. In het begin va de 13e eeuw viel een leger uit Italië Byzanthium aan en keerde terug met een rijke oorlogsbuit. Zouden ze karrevrachten goud hebben geroofd? Nee, de buit bestond uit …. zijderupsen. Ze wisten heel goed dat één kilo zijde evenveel waard was als één kilo goud. En dat je door de zijdeteelt schatrijk kon worden. De zijdeteelt werd nu ook in Italië bekend.
Nog in diezelfde eeuw kwam de zijdeteelt terecht in Frankrijk. Daar werd het maken van zijde een belangrijke industrie. Pas na de tweede Wereldoorlog werd dat minder. Men vond toen uit hoe je kunstzijde moet maken, en dat is veel goedkoper dan echte natuurzijde. (Bron: het boekje Van rups tot zijde)

En toen zaten we ineens midden in de jaren tachtig van de vorige eeuw en begonnen er allerlei boekjes te verschijnen hoe je op zijde moet schilderen. Tot halverwege de jaren negentig was dat een grote hobby voor veel artistiek aangelegde mensen. Mooie patronen, een beetje materiaal en een beetje durf, en voilà…. prachtige resultaten. Je hoeft er dus niet eerst zelf heel goed voor te kunnen tekenen.

Na de opleving van haken, van breien, van borduren, van kaartweven en van macramé zou dit zomaar eens de nieuwe opleving kunnen worden. De tijd is er klaar voor: we willen handgemaakte en eigen creaties! En mijn boekjes om zelf zijde te schilderen zijn er ook klaar voor: ze staan in m’n shop!
En als je eraan begint of mee bezig bent, dan is het leuk om een beetje van die geschiedenis te weten. Hoe er eerst de doodstraf stond op het verklappen van een goed bewaard zijdeteelt-geheim, en hoe wij nu zò makkelijk een lapje (kunst)zijde kunnen kopen en iets moois voor onszelf kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.