Boekomslagen repareren met filmoplast

Oude Handwerkboeken
Oude handwerkboeken vind ik prachtig, en dat is voor degenen die mijn blog lezen geen verrassing. Anderhalf jaar geleden begon ik ze te verkopen waarbij ik m’n best deed om van elk boek de juiste informatie te geven. En als er wat scheurtjes in het stofomslag zaten, dan maakte ik daar melding van bij de beschrijving. Inmiddels doe ik ook nog wat anders als ik een boek te koop zet: Als het nodig, is plak ik het eerst met Filmoplast. Een onbekend produkt voor velen, en goed om daar eens wat over te vertellen.

Filmoplast is transparant scheurreparatie tape. In tegenstelling tot gewoon Doosje Filmoplastplakband verkleurt deze tape niet en hij droogt ook niet uit. Gewoon plakband gaat altijd na verloop van tijd geel en brokkelig worden en zorgt ervoor dat een boek er vies uitziet. De reparatie-tape Filmoplast is eigenlijk ultradun transparant papier met een kleeflaagje dat voorzien is van calcium carbonaat. Dit beschermt tegen zuren. Zuurvrij plakband dus, speciaal voor boeken en boekomslagen.
Dus misschien heb ik anderen nu ook op een idee gebracht om op internet zo’n rol ergens te bestellen. Niet goedkoop, maar je doet er heel lang mee. Het is echt fijn spul en maakt dat je mooie (handwerk) boeken er weer goed uitzien.

Voor de foto heb ik een paar van de mooiere handwerkboeken bij elkaar gezocht. Dit zijn allemaal boeken met stofomslagen en als die boeken al uit de zeventiger Twee boeken Tapisseriejaren komen, is het niet verwonderlijk dat daar wel eens een scheutje in zit. Het boek “Tapisserie technieken” is een erg mooi boek, maar is er het slechtst aan toe van de boeken op deze foto. Als een kaft zo gerafeld is als op dit exemplaar te zien is, blijf ik dat uiteraard vermelden bij de beschrijving. Je moet toch een beetje weten wat je koopt als je een boek bestelt.
Een paar van deze boeken heb ik net nieuw en plaats ik nu in m’n shop. Zoals het boek Macramé. Op de foto zie je dit boek nog mèt scheurtjes in het stofomslag (om te laten zien wat ik bedoel), maar inmiddels heb ik die met Filmoplast geplakt.
De aanleiding voor dit blogje was het boek “Florentijnse Tapisserie”. Het had een klein scheurtje bovenin de kaft, maar dat plakte ik al vóór deze foto. Het werd besteld en ik stuur het vandaag op naar België. Maar het zusje van dit boek “Tapisserie technieken” is nog te koop! Tja, dat kon ik niet laten om toch even op te merken: deze tapisserieboeken horen echt bij de mooiere handwerkboeken! En die stofomslagen (vaak een kenmerk van de betere boeken): die maken ze extra mooi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.