Bomenblogje

Libanese Ceder op landgoed Twickel

Kijk: dat ben ik! Twee weken geleden stond ik onder deze enorm hoge boom op landgoed Twickel. Ik ben gek op hoge bomen. En als ergens een Libanese Ceder of een Sequoia staat, dan ren ik ernaar toe. Dat zijn de allermooiste en allerhoogste bomen. Dan ga ik eronder staan en naar boven kijken en dan leg ik m’n handen even op de stam. En dan ga ik kijken of er nog vruchten onder de boom liggen en die raap ik dan op. Oh…. hoge bomen! Zo prachtig! Ik hou van hoge bomen!

Maar in onze nieuwbouwwijk is het karig gesteld met de bomen in de buurt. Vorige week werd er nog Detail vogeltjesbooméén omgezaagd bij de overburen, en daar had ik verdriet van. Maar het wordt nog veel erger. Nu moeten ook wij onze boom omzagen! Niet omdat hij oud of ziek is, maar omdat de buren dat willen. Gisteravond waren ze op bezoek, en het was heel vervelend. Ik ben er nog naar van. Willen jullie mijn verhaal horen? Want ik ben nog zo upset, dat ik het maar even moet vertellen. Het is wel een lang verhaal hoor!

Het begint bijna twintig jaar geleden al. Toen kwamen we hier wonen, en werden alle tuinen aangelegd. De buren lieten dat door een tuincentrum doen en die plantte een boom pal tegen de schutting aan. “Maar dat is toch stom!” vond ik. Tuincentra weten toch zeker wel beter dat je geen hoge bomen binnen twee meter van de erfgrens moet plaatsen? En het was ook nog een lelijke boom, dus wij dachten: Daar hebben we geen zin om tegenaan te kijken. En toen bedachten we de oplossing: Dan zetten we aan ònze kant van de schutting ook een boom. Maar dan wel een mooie!

Dat deden we. We zochten met zorg een prachtige Fagus Rotundufolia uit en wisten dat die heel hoogDetail vogeltjesboom kon worden. Het is een beuk met ronde blaadjes. En we hadden jarenlang plezier van onze boom. Elk jaar werd hij mooier en hoger en natuurlijk wisten we ook wel dat dat niet eindeloos zo door kon gaan.
De jaren verstreken en de buren verhuisden. De nieuwe buren lieten hun boom omzagen en de tuin opnieuw aanleggen en de bulldozers beukten ook gelijk de schutting eruit. Geschrokken liep ik gauw naar buiten en schreeuwde over het lawaai heen: “Hé, stop! Dat is ònze schutting! Die moet je laten staan.” Nooit meer een excuus achteraf gehoord van die beukerige buren.

En nu stonden ze een paar weken geleden op de stoep. iPad onder de arm, en dan weet je het al. Buurvrouw is juridisch aangelegd, zie je. Nou, dan voel je hem al aankomen. Ze wouden binnenkomen “om iets door te praten”. “Komt niet zo goed uit” zei ik. “M’n schoonmoeder is net overleden en we zijn met andere dingen bezig.” “O, wanneer dan? Gisteren?” Even leek het of ik iets van meeleven zou ontvangen. Als m’n schoonmoeder nou gìsteren was overleden, dan had ze het begrepen dat ze niet binnen kon komen. Maar een paar weken geleden…..? Dat hoeft toch niet te verhinderen dat zij met haar iPad onder de arm ons de juridische bomen-regels gaat uitleggen?

Maar ik hield in de deuropening vol dat het niet uitkwam, die avond, en toen zei ze dreigend: “Dan kom ik volgende week wel Detail vogeltjesboomweer langs.”
En toen stonden ze daar vorige week weer. Het was net tien minuten nadat een andere buurman bij ons langs was geweest om de schade aan onze auto te bespreken. Hij had met zijn auto tegen onze geparkeerde auto aangereden. En we waren nog van slag. Nee, dat kwam dus weer niet uit.
Maar nu liet ze zich niet meer wegsturen en zei: “Dan wil ik een afspraak maken.” En de afspraak was voor gisteravond.

Dus ik heb de hele week keihard gewerkt om m’n tuin zo mooi mogelijk te maken. Om goed te laten uitkomen hoe mooi onze boom is. Een prachtjuweel. Dat we de strijd zouden verliezen, hadden we al begrepen. Tegen buren die willen dat je je boom omhakt, begin je niks. Maar ik wilde wel ook òns verhaal doen. En zeggen dat die boom wel een geschiedenis heeft. En dat wij hem prachtig vinden. En dat we heus wel begrijpen dat hij nu te hoog wordt, maar dat je dan niet als langjarige buren gelijk met je ‘juridische stappen’ hoeft te gaan dreigen. Je zou ook gewoon een beetje áárdig kunnen doen, beetje begrip kunnen tonen, en gewoon een vráág kunnen stellen. En dan hadden wij kunnen zeggen dat wij ook al wel vonden dat hij nu wel erg hoog werd.

Maar die gelegenheid kreeg ik niet, om ons verhaal te doen. Het werd gewoon een vervelend en dreigend gesprek. En nu ben ik er nog naar van.
En omdat ik nu niet goed meer kan nadenken, plaats ik deze foto’s veel te groot. En val ik jullie lastig met een lang verhaal.
Ik denk dat het formaat van deze foto’s illustratief is voor hoe ik het voel: het voelt als een groot probleem.
Ruzie met je buren is niet leuk. En de mooiste boom van de straat om moeten hakken is ook niet leuk. Waar moeten de vogeltjes nou naar toe?

Borduurwerk Vogeltjesboom ontwerp Mies Bloch
Dit schilderij is overigens te koop in mijn shop.
En ik heb ook het patroon (van Mies Bloch) te koop.
En dan hoop ik natuurlijk dat anderen wat positiever associaties hebben bij dit bomen-patroon.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Handwerken van een handwerkverzamelaarster

Heel veel tasjes genaaid

Vogeltjes en vlindertjes

Fill the house with quilting

Comments

 1. Marion zegt:

  Nou, ik kan het goed begrijpen dat je het moeilijk vindt. Ik wens je heel veel sterkte ermee.

 2. O wat verdelend. En je was nog wel zo welwillend. Heb je dat nog kunnen zeggen?
  Heel veel sterkte!!

 3. Ik hou van lange verhalen…maar wel graag met een happy end!

  En het duiveltje in mij zegt ook…plant lekker een nieuwe boom…net ver genoeg van de erfgrens……

  Maar ik begrijp precies hou jij je nu voelt. Ik heb ook iets met bomen. DH heeft wel eens gezegd dat ik gek genoeg ben om een huis op een andere plek te bouwen omdat er boom “in de weg” staat.

  Heel veel sterkte!!!

 4. Je geborduurde boom is prachtig, je eigen boom vast ook, het verhaal je buren helaas niet. Hè bah wat naar nou. Natuurlijk is het afschuwelijk om een mooie fijne boom die al lang in je tuin staat om te moeten zagen. Kan je niet een flinke stek herplanten?

  Mensen vinden het vaak erg moeilijk om zo iets aan te kaarten, en zetten daarom vaak als eerste hun stekels op, ik vermoed dat dit met je buren ook het geval is.
  Ik hoop van harte dat er nog een iets beter contact ontstaat, dat je ook nog de menselijke kant kan vertellen en wat die boom voor jullie betekent.
  Sterkte met alles!

  (En dat in een week waarin toch al een hoop bomen noodgedwongen moesten worden gekapt vanwege de storm… ) 🙁

 5. Kijk even op een ander plek en mijn advies in deze.
  Zicht bepalende bomen van een wijk en zeker een beuk, vraag advies van een gemeente ambtenaar.

  Voor elke wetregel is er een tegen regel en de gemeente heeft zelf ook nog een eigen regelement.
  Laat je niet afscheppen met I-pad en mensen die een juridische achtergrond hebben.
  Heb er genoeg misbruik van zien mismaken.

  Het zijn nieuwe buren en de boom is ouder dan 20 jaar let op. Dan gelden niet alle standaard regels.
  Ook het type boom is zeer bepalend is sommige zaken.
  Zicht boom voor een wijk onderschat dat ook niet.
  Dat kon dus nog wel eens uitpakken dat hij helemaal niet om mag ook al staat hij op de erfgrens.

  Laat een ambtenaar van de gemeente hier even een bezoekje brengen. Laat zijn beslissing,
  Het oordeel zijn en lees eerst voor die tijd even http://www.bomenrecht.nl
  En vraag evt bij de overheid ook een wat vragen na voor dat hij komt. Gewoon bellen met een ministerie en vragen waar er info staat in het wetboek in deze. Niet bang zijn want het is veel makkelijker dan je denkt.
  Ze helpen je vanzelf naar het goede departement en de juiste persoon.

  Succes en blijf rustig.
  En nogmaals een wetboek is er voor iedereen en niet voor mensen die selectief er denken te mee mogen en kunnen omgaan.

  En nogmaals buren die met wetboeken dreigen, zijn buren die vroeg of laat die voor meer overlast gaan zorgen. Je kleinkinderen die te veel lawaai maken of de barbecue die stinkt, plantje dat te veel zaad laat overwaaien.

  Blijf vooral rustig en lees even goed in en bel even met de overheid en laat dan die ambtenaar komen en laat hem gelijk even jou tuin, heg, boom opritten etc bekijken. Alles wat er grenst naar en aan jullie buren. Bevestig alle items even per mail naar de gemeente toe en vraag hem of dit een correcte weergave is van wat er afgesproken is.

  Blijf lief en knuffel aan jezelf en vergeet niet jij hebt net zoveel rechten als een ander persoon die rechten heeft gestudeerd.

  Herma

 6. Margriet zegt:

  Dank voor jullie reacties! In een volgend blogje kwam ik er nog op terug.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen