Boodschap vanuit de kerken over coronavirus

Bijna elk dorp en elke stad werd vroeger gebouwd rondom de kerk. De kerk als karakteristiek middelpunt van een bevolkingsgroep. Op oude borduurwerkjes is dat nog terug te vinden. Maar in onze tijd staat de kerk allang niet meer centraal. Velen hebben de kerk de rug toegekeerd, zien het gebouw graag omgebouwd tot sportschool of iets anders, of hebben nare herinneringen aan een jeugd waarin de kerk nog wel een rol speelde.
Vandaag zijn de kerken voor het eerst in honderden jaren gesloten. Het zal velen ontgaan zijn. Voetbalwedstrijden die niet doorgaan worden eerder vermeld dan kerken die dichtblijven. Toch speelt het geloof een grote rol in het leven van veel mensen. En in tijden van nood biedt de kerk woorden van perspectief.

In al die honderden jaren dat mensen ‘naar de kerk’ gingen zijn allerlei gewoonten ontstaan. Onder andere de gewoonte om op elke zondag een bepaald thema centraal te stellen. Vandaag is dat het thema ‘Mijn oog is op u.’ In tijden van nood kunnen mensen naar God zoeken en vragen en mogen zij de troost ontvangen dat Gods oog op hen is.

Nu de kerkdiensten vandaag niet door kunnen gaan, biedt de protestantse kerk in Nederland (de PKN) de mogelijkheid om een internet-dienst mee te maken. Deze dienst is zojuist uitgezonden en is vanaf nu elk moment van de dag terug te zien. “Het virus heeft grip op ons”, zo wordt er aan het begin van de preek benoemd. “Het maakt ons bang, verbijsterd en ontredderd.” Daarna worden woorden uit een psalm aangehaald, een gedicht van een oude koning, die zichzelf en zijn volgelingen oproept om de ogen tot God te richten. Er wordt in herinnering gebracht dat Jezus het Licht der wereld is. Nu veel mensen in angst verkeren, mogen we weten: Licht is sterker dan de duisternis!

Ook de liederen getuigen van het vertrouwen dat God ons licht geeft in de duisternis. De gezongen liederen zijn eigenlijk ook gebeden: “Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft.”
Aan het eind werd het lied gezongen: “Ga met God en Hij zal met je zijn.” Het is mooi dat de gesloten kerk deze prachtige en krachtige boodschap verspreidt. Zoals de kerk altijd heeft gedaan. Deze boodschap mag ook bij gesloten deuren verspreid worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.