Borduren met restjes

Deze boekenleggers borduurde ik meer dan 25 jaar geleden. In die tijd dacht ik nog dat ik alle restjes op kon maken. Ik weet nu dat dat niet kan, want er komen altijd weer nieuwe restjes. Als je echt van je restjes af wilt, moet je ze gewoon wèg doen. Maar als het erom gaat dat het leuk is om met restjes te werken, dan zeg ik: doen!  Het geeft een hele speciale voldoening om kleine restjes nog te gebruiken. En daarbij ook de gedachte: stèl dat ik deze restjes borduurgaren zou hebben weggedaan aan een kringloop of zo, dan zou iemand ànders ze wel weggooien. Want de meeste mensen zien daar niks meer in of willen er geen tijd insteken om het uit te zoeken. Dus geeft het nog eens èxtra voldoening dat jij zèlf daar nog wel wat in ziet. En bovendien: het zijn je èigen restjes, en daar voel je dan op een bepaalde manier verantwoordelijkheid voor. Je wilt ze opmaken, je wilt ze gebruiken. En dan is het heel leuk als dat lukt.

Al die overwegingen komen gelijk weer bij me boven, toen ik deze archief-foto weer zag. Misschien een idee voor anderen?
Je hebt er dus wat restjes voor nodig.
En….(heel belangrijk!) …. kleurtjesliefde!

2 gedachten over “Borduren met restjes”

  1. Elizabeth de Roock

    Het is handig(dat doe ik altijd )om restjes tijdens het handwerken daarvan apart te houden en schatten of je het met een klein project zal halen. Ze zijn zeker vaak nog ergens voor te gebruiken . Wat ik nog weleens doe (en daar hoeven het geen resten voor te zijn ) Dat is om draden te splitsen en er een andere tint van de kleur bij te doen ,zo krijg je werkelijk mooie effecten .als je bijvoorbeeld werkt met vier draadjes dan neem ik maar twee draadjes van die kleur en voeg er dan een draad van een andere tint of kleur bij ! Zo iets ook van rood en geel ,je ogen geven dan iets van een soort oranje weer voor takjes kan je twee kleuren groen nemen ,je kan de mooiste kleuren krijgen ! Misschien wat al te krenterig maar ik doe dat ook nog weleens als ik een andere tint wil krijgen aan mijn werk en voor boekenleggers best wel mooi !

    1. Wat een leuke tips en ideeën! Je brengt vast anderen op een idee.

      En ik wil nog eens een stukje schrijven over dat ‘krenterig’ eigenlijk helemaal niet zo’n goed woord is. Ik snap wel wat je bedoelt, en veel borduursters zullen het herkennen. Die drang om elk draadje te willen gebruiken. Het wordt door anderen misschien wel als ‘krenterig’ gezien maar het is denk ik iets anders. Het mengen van kleuren is creativiteit en het opgebruiken van alle draadjes geeft een bepaald soort voldoening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.