Borduren op fijn linnen


Dit zijn twee handwerken-in-wording die ik mocht bewonderen toen ik gister op bezoek was bij Ine in Brabant. Zij borduurt op nieuw fijn linnen en dat geeft een mooi resultaat. Ik vroeg haar of ze ook zou hebben gekozen voor oud linnen, als ze dat zou hebben kunnen kopen. “Ik denk het wel”, was haar antwoord. De reden dat ik dat vroeg is omdat ik een paar rollen echt oud linnen heb liggen.

Vroeger was een rol linnen een kostbaar bezit voor een huisvrouw. Het werd zorgvuldig bewaard in het kabinet en er werden alleen stukken afgesneden als het ècht nodig was voor bijvoorbeeld een nieuw hemd of laken. Er werd soms zò zuinig mee gedaan dat er aan het eind van iemands leven nog een rol ongebruikt linnen over was, en daarna veranderde de tijd en kwam de industriële produktie van linnengoed en kleding. De rollen die nu nog over zijn, komen uit boerderijen waar ze tientallen jaren zijn bewaard.

Nu is mijn vraag: is er iemand onder mijn bloglezers die belangstelling zou hebben voor zo’n rol oud linnen?
Of zal ik er toch maar eens de schaar inzetten?
Ik heb al een tijdje een vraag van een borduurster die schrijft dat ze al heel lang op zoek is naar oud linnen, en ik zou haar blij maken door haar een meter of zo te verkopen. Maar voordat ik echt ga knippen, wil ik toch even m’n overwegingen hier delen.

In ieder geval: het geeft wel een heel mooi resultaat om op zulk fijn linnen te borduren!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Dag van de duurzaamheid

Mooie dagen

Bolletjes wol aan begin van het (werk)jaar

Tentoonstelling Miniatuurquilts in Apeldoorn (1)

Reacties

 1. Lia Sep zegt:

  Lijkt me wel interssant om een 50 cm oud fijn linnen te hebben, waarschijnlijk 140 cm breed. Ik borduur nu op 19-20 dr nieuw linnen. Heb je een idee van de prijs ? Het is zonde om een rol zo te laten liggen, ik denk dat er veel belangstelling voor is.
  Gr. Lia

 2. Anja Roth zegt:

  Ik ben al heel Lang op zoek naar oud linnen.Ik lees wel wat het gaat worden.
  Hartelijke groet,
  Anja.

 3. Margriet Hof zegt:

  Bedankt voor jullie reacties. Ik kreeg er ook nog een paar per mail.
  Het linnen wat ik heb ik 15 draads, en 77 cm. breed. Dat was vroeger de gebruikelijke breedte van het linnen wat op boerderijen werd geweven.
  Binnenkort hoop ik het in m’n shop te zetten.

 4. Marian zegt:

  Dag Margriet,

  Zo’n stukje lijkt mij ook wel wat!
  Heb je ook gemeten of het zowel in de lengte als in de breedte 15 draden zijn?
  Ik ben benieuwd!
  Vriendelijke groet, Marian

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen