Borduurwerk De twaalf maanden van het jaar

We beginnen weer helemaal opnieuw: januari, februari, maart etc.
Ik heb alleen nog geen agenda, dat was er nog niet van gekomen toen de winkels dicht moesten.

De namen van de maanden zoals we die nu nog steeds gebruiken en in al onze agenda’s en kalenders staan, zijn vanaf de zevende eeuw gemeengoed geworden. Deze maandnamen hebben allemaal een Latijnse oorsprong. Daarvóór werden er Germaanse namen gebruikt voor de twaalf maan-periodes die de kalender verdeelden. Die namen bleven in sommige gebieden en dialecten lange tijd ook nog in zwang, maar raakten toch steeds meer op de achtergrond. Een leuke en doeltreffende bijdrage waardoor deze namen toch nog niet helemaal vergeten zijn, werd gegeven door Mies Bloch. Zij was een populaire patroonontwerpster en eind jaren zeventig verscheen haar Kruissteekboek wat nu nog steeds geliefd is. Vorig jaar startte ik een serie om bewaarde oude  afbeeldingen te laten zien samen met de borduurwerken die vroeger zijn gemaakt. Vandaag de maand-kalender! Ernaast ligt de afbeelding uit het Kruissteekboek.

Volgens die oude namen, die in dit overzicht allemaal een prominente plaats hebben gekregen, is het nu dus de Louwmaand. Die naam is een variant van looimaand. Vroeger was de eerste maand van het jaar namelijk de koude en gure maand waarop het leer werd gelooid.
En straks volgt de Sprokkelmaand. Dit is in het borduurwerk weergegeven door een vrouw en een kind die takken sprokkelen, waarschijnlijk om daar een vuurtje mee te kunnen stoken. Maar volgens website Onze Taal is het een verbastering van een woord waarmee een reinigingsfeest werd aangeduid. Maar wellicht moest daarvoor ook een vuurtje branden.

Het borduurwerk komt binnenkort in m’n shop.

1 reactie op “Borduurwerk De twaalf maanden van het jaar”

  1. Ik heb die namen op de lagere school nog moeten leren, in de jaren 70. Is je het opgevallen? De “L” ontbreekt in “sprokkelmaand”. Grappig zulke foutjes.
    Hartelijke groeten,
    Hennie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013