Borduurwerk Geertje Westra

Op een ontmoetingsdag van de borduurvereniging is er ruimte voor iedereen om haar borduurwerken te laten zien aan de andere leden. Met een steeds groter groepje vrouwen stonden we bij het tafeltje waar Geertje Westra haar borduurwerken liet zien. Het ene na het andere kwam uit haar tas, en we waren allemaal verrast. Wat een originele borduurwerken zijn dit! De maakster vertelde dat zij werkt van een tekening en dan haar fantasie gebruikt om de tekening al bordurend te realiseren als borduurwerk. Ze gebruikt allerlei verschillende steken, soms ook halve steekjes, en creëert daarmee een heel eigen sfeer. Een beetje sprookjesachtig, en dat past juist zo goed bij deze vrije toepassing van de duizelingwekkende mogelijkheden. Ze maakt eerst kleine proeflapjes, probeert van alles uit en begint dan aan de grote lappen. Letterlijk fantastisch!

Ik was weg van haar bomen, maar ook de vreemde bouwsels doen het goed opgetrokken in fantasiesteken. Geen strakke lijnen, maar vloeiende vormen. In het groepje van vrouwen die deze bijzondere borduurlappen bewonderde, zeiden we deze ontwerpen een grotere bekendheid verdienen. Met toestemming van Geertje plaats ik deze foto’s op m’n blog.

4 gedachten over “Borduurwerk Geertje Westra”

 1. Bep Hoogerbrugge

  Geertje Westra, ik ben de gelukkige die Geertje thuis op bezoek krijgt. Nu wij zijn verhuisd is het 10 min. met de trein voordat Geertje hier op het station is.
  Nog een klein stukje naar ons huis en dan eerst aan de koffie met dit keer geen Groninger maarFriese koek. Dan komt de tas met nieuwe bordurwerken op tafel. Onvoorstelbaar wat veel moois komt er uit haar tas. Alles even mooi en kleurrijk. Na een prachtige dag Geertje weer naar het station gebracht en hoopt dat ze gauw weer komt.

  1. Hallo Bep,
   Wat fijn dat je na je verhuizing nog steeds handwerksters op bezoek krijgt! En dan ook het plezier beleeft wat wij op de Merkwaardig-ontmoetingsdag hadden, dat je naast iemand zit die het ene na het andere uit haar tas tevoorschijn haalt! Heel leuk om dat zo te zien!

   Ik vond de borduurwerken van Geertje heel apart. En toen besloot ik om hier m’n blogje over te maken, als illustratie van hoe het op zo’n dag toegaat. Ik ontmoette ook andere borduursters, van wie ik eigen werk mocht zien en van twee borduursters kreeg ik ook toestemming om de foto van hun borduurwerk te laten zien. Maar dat kwam er dus niet van. Want ’s middags zag ik toen hoe Geertje bezig was om haar stapel borduurwerk te laten zien, en toen besloot ik over haar te schrijven, juist omdat haar werk anders is dan anders.

   Op de ontmoetingsdag kocht ik ook een stapeltje oude ‘Merkwaardigs’ en die las ik ’s avonds allemaal door, en toen kwam ik ook een stukje tegen over de pop Klaske die ze eens heeft geborduurd en waar toen postzegels van zijn gemaakt. Mijn indruk is dat Geertje de gave heeft om gedachten en ideeën om te zetten in borduurwerk en dat ze daarin heel origineel is!

   Ik vond het leuk om via dit stukje de aandacht op haar werk te richten en begreep later dat haar werk dus al wel bekend is bij borduursters. Dat is mooi!
   Doe je haar de groeten als ze nog eens bij je op bezoek komt?

 2. Geertje’s embroidery is amazing! We have some personal gifts here that are treasures from her trip to Canada in 1974. Geertje, we look at your work sometimes and remember your visit. Audrey Noordhof

  1. Hello Anita,
   I just met Geertje and told her that you reacted on this blogpost.
   I asked her emailadress so I can send the email you sent me but was meant for her.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.