Borduurwerk van Het Laatste Avondmaal

Begin dit jaar was in Haarlem een replica te zien van de wereldberoemde wandschildering van Het Laatste Avondmaal, geschilderd door Leonardo da Vinci. De presentatie hiervan was bijzonder, namelijk op origineel formaat, dat is vier-en-een-half bij bijna negen meter. Ik moest een tijdje wachten tot er even geen mensen voorstonden, maar nu vind ik de foto dat er net iemand wegloopt toch de beste, omdat hierdoor te zien is hoe groot dit is. In de tentoonstelling werd bij de uitleg veel aandacht gegeven aan de gezichtsuitdrukkingen, die Leonardo na veel voorstudies zo heeft weergegeven dat ze levensecht zijn.

Recht tegenover de ruimte in het Teylers Museum (in de tentoonstelling die deze winter daar te zien was) hing eveneens op ware grootte nog een bijzondere versie van Het Laatste Avondmaal. Deze is uit de abdij in Tongerlo. De kleuren van deze schildering zijn veel levendiger.

Deze werken maakten ook toen al (in de 15e eeuw toen deze werden geschilderd) veel indruk. Er ontstonden allerlei kopieën en deze opstelling van Jezus temidden van zijn discipelen werd iconisch. Afgelopen winter werd in een tv-programma wat rond kerst werd uitgezonden aannemelijk gemaakt dat deze opstelling aan een rechte tafel helemaal niet zo waarschijnlijk was.

Het maken van copieën kon ook met de de borduurnaald. In de 20e eeuw werden veel borduurwerken gemaakt met afbeeldingen van het Laatste Avondmaal. Ruim een week geleden zag ik zo’n geborduurd schilderij in museumboerderij Erve Brooks in Gelselaar.
Het laatste Avondmaal is de laatste maaltijd die Jezus hield met zijn discipelen, voordat hij de kruisdood zou sterven. De kerkelijke traditie heeft heel lang gedacht dat deze maaltijd heeft plaatsgevonden op de donderdag voorafgaand aan de ‘goede vrijdag’ van de kruisiging. In onze tijd is er vanwege nieuw onderzoek meer openheid dat deze maaltijd een dag eerder heeft plaatsgevonden, namelijk op de woensdag.

Een laatste maaltijd kun je ook houden wanneer je met elkaar een periode afsluit. Dat doen wij als familie vandaag in ons ouderlijk huis.
Ik heb nog ergens een borduurpatroon van dit avondmaal-borduurwerk liggen, maar dat moet nog maar even blijven liggen. Sommige dingen zijn niet belangrijk als je bezig bent met andere dingen. Een maaltijd met elkaar houden kan soms het belangrijkste van de dag zijn. Met een maaltijd sluit je een periode af.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Placemats voor kerst

Quilt in de sneeuw en oude nummers Quiltnieuws

Boeken over mode

Ons wandkleed: betekenis van de tafereeltjes

Reacties

  1. Margriet Hof zegt:

    Update: het patroon van het laatste avondmaal staat nu in m’n shop. Het is een ander patroon dan van het borduurwerk in m’n blogje, want het is in één kleur.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen