Borduurwerk van vroeger, bijvoorbeeld van 1759


Na een bezoek aan een museum heb ik vaak zin om nog even iets kleins te kopen in de museumwinkel: een kaart of een mok of zo. Dit keer koos ik een plastik mapje, met daarop een afbeelding van borduurwerk op een trouwjapon uit 1759. Deze jurk was vorig jaar een topstuk in een tentoonstelling in het Rijksmuseum, waarin klassieke japonnen uit de 18e eeuw werden getoond. Door deze tentoonstelling was er ook aandacht in de pers voor die bijzonder brede trouwjurk, en misschien hebben jullie er ook wel foto’s van gezien: een sensationele jurk met een hoepel van twee meter breed. Met prachtig borduurwerk op de zijden stof.

Dat de adel en de gewone burgers lange tijd zeer gecharmeerd zijn geweest van sierlijke krullen, weelderige bloemen, exotische vruchten en spannende belijningen, blijkt ook uit het boek “Patronen voor Borduurwerk.” Het staat vol met kunstzinnige en aansprekende en mooie patronen en uitleg om de steken te maken om tot het sierlijke resultaten te komen. En daarnaast staan er ook nog 49 platen in van prachtig handwerk uit de geschiedenis, waarop fijn borduurwerk is te zien. Een aantal voorbeelden van deze platen: Randjes ter versiering van kindergoed, Roemeensch handwerk, Vuurscherm, Oude merklap vermoedelijk van Engelschen oorsprong, Strandmutsje, Kussen, Tafelkleedje, Croatisch handwerk, Rond kleedje, Straalsgewijze versiering voor breede kragen en pelerines, Randen in steelsteek en platsteek, Theemuts en nog een Halsstuk. Op alle zwart-wit foto’s van deze oude handwerken is het fijne borduurwerk te zien.

Ik blader verder en kom dan bij plaat 43 de trouwjapon uit 1759 tegen: wat leuk!
Dus in dit oude boek “Patronen voor borduurwerk” vind je aanwijzingen om ongeveer net zulke bloemetjes te borduren, als op de jurk die vorig jaar in het museum te zien was.
De inzet-foto is een vrij te downloaden foto die het Rijksmuseum op haar website heeft.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Bezoek aan paleis het Loo

Tijd: lineair en/of cyclus

Drie textielkaarten

Drie textielkaarten

Boeken van boekenfestijn

Eigentijdse boeken

Reacties

  1. Wat leuk dat je over deze japon schrijft,ik heb namelijk het borduurpatroon gekocht en ben er pas aan begonnen.Groet, Niesje.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen