Borduurwerken Zaanse Schans

Wie een bezoek brengt aan museumdorp de Zaanse Schans doet dat meestal niet zonder een paar foto’s te maken. Omdat die huisjes zo karakteristiek zijn en dat wil je dan onthouden of aan anderen laten zien. Je weet dat je niet de enige bent: hònderden maken precies dezelfde foto’s. (Eigenlijk duizenden, maar dat past niet in m’n verhaal).

In de zeventiger jaren, toen we nog niet allemaal zo makkelijk er op los klikten, ging het eigenlijk ook zo, maar dan met borduren: hònderden wilden dezelfde huisjes weergeven! Van die huisjes was door Mies Bloch een patroon gemaakt en dat sloeg destijds enorm aan. En zo kan het gebeuren dat ik wel eens meerdere borduurwerken vind van hetzelfde patroon.

Maar net zoals bij foto’s er toch verschillen zijn – ook al wordt hetzelfde straatje gefotografeerd – zo zijn er ook verschillen bij die borduurwerken. Verschillen in grootte door de ondergrond waarop was geborduurd, en verschillen in afwerking en inlijsting. En dat is altijd leuk om te zien.

Ik wil er alleen niet van in de war raken, dus ik doe het zo: het kleine borduurwerk ging op de post, en nu plaats ik het grotere borduurwerk in m’n shop. Daarop ontbreekt trouwens de vermelding dat deze huisjes in de Zaanse Schans staan en die vermelding is ook niet echt nodig. We vinden die groene houten huisjes gewoon leuk om te zien, en daarin verschillen we niet van dùizenden die dat ook vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.