Borduurwerkjes (voor op vakantie)

Het boek “De handwerken op het eiland Marken” is één van de eerste studies die gedaan werden naar de eigen Nederlandse handwerktradities. Maria van Hemert begon haar studie in 1943 in opdracht van het Nederlands Openluchtmuseum. De eerste druk van haar boek is nog in omloop en had ik een tijdje in  huis. Ik vond het een mooi boek om wat handwerkjes uit na te maken en die legde ik op de foto voordat het boek pas op de post ging.

Al op m’n zeventiende borduurde ik zo’n Marker-rand, alleen wist ik toen nog totaal niet dat dit een bekend folklore motief was. Dit is de onderste rand op de foto.
Het borduurwerk rechts gebruikte ik een keer voor visitekaartjes, en het borduurwerk met de poppetjes borduurde ik tijdens een vorige vakantie. Dit patroontje stond op de eerste bladzijde van de eerste druk. Ik bladerde nu een ander exemplaar van dit boek door, en dat is nou toch ook frappant: in de derde druk (die er qua voorkant heel anders uitziet) staat nota bene een afbeelding van de haest-gedaen-merklap waar ik net over blogde!

Ik ben nu ook weer bezig om wat borduurwerkjes uit te zoeken. Borduren in één kleur is denk ik wel favoriet voor mij tijdens vakanties. Lekker makkelijk, en de krachtige en aloude patronen zorgen wel voor het effect!

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Jarig op oudejaarsdag

Kleedje borduren op voorbedrukte kruisjes

Plastik soep = linke soep

Schilderij Schaatsen

Comments

  1. 1943!!!
    Ik weet nu even niet welke druk ik heb van dat boekje, maar dat het uit de oorlogsjaren komt wist ik niet. Ik heb ook het boekje met de kleurplaten.
    Het blijft leuk om in één kleur te borduren. Ik doe dat meestal in rood ?
    Vooral in de trein.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen