Wandeling gemaakt langs de IJssel. Het inspireerde me tot een nieuw breiwerkje, in de kleuren van de lucht en het water. Een paar jaar geleden breide ik al eens al mijn oude restjes dikke katoen op. Nu is de dunne katoen aan de beurt.
Vroeger zeiden we als handwerkvriendinnen onder elkaar wel aan het eind van het jaar: “Brei er goed einde aan”. Lijkt erop dat ik al aan ‘het nieuwe’ ben begonnen! Lekker om weer wat op de pennen te hebben!
De vorige keer dat ik deze handdoekjes liet zien kreeg ik er wat vragen over. Daarom hierbij nog een keer de toelichting: de rand is in ribbels gebreid (elke pen recht, zowel heen als terug); de blokjes zijn in 7 steken recht 7 steken averecht gebreid (en dan pennen terug zoals het zich wijst). Zo krijg je de rand die afsteekt van het patroon. Veel breiplezier gewenst als je ook nog wat restjes op gaat breien: deze handdoekjes zijn een ideaal project!
4 gedachten over ““Brei er een goed einde aan””
Tijdens lange reistrippen brei ik altijd dergelijke handdoekjes, maar ik heb er wel een variatie op. zes steken breed 8 lijnen hoog, afwisselend blokjes, een blokje rechts, een blokje averechts en een blokje rijstpapsteek of gerstekorrelsteek. het is even opletten bij het wisselen van de blokken maar geeft een heel apart effect; en de ontvangers zijn altijd laaiend enthousiast.
Hallo Lut, bedankt voor deze variatie-tip! Zelf heb ik wel zin om hem eens uit te proberen.
Het lijkt mij zeker een leuke afwisseling. Juist omdat die gerstekorrel een mix is van de andere twee blokken (recht en averecht).
Overigens kende ik de naam rijstpapsteek nog niet; is het een typisch Belgische benaming?
eigenlijk weet ik niet echt of rijstpapsteek typisch Belgisch is. Misschien is het wel dialect. Het is wel een term die hier bij ons gewoon in de mond ligt en ik moest even nadenken hoe het eigenlijk werkelijk noemde nl. gerstekorrel
Het maakt ook niet zoveel uit. Ik heb een stekenboek waar meer dan duizend breisteken instaan. En daar zijn de mooiste namen aan gegeven: sterretjessteek, linnensteek, koordsteek, hanepoten, patrijsoog, hooimijten… you name it! Er is van alles mogelijk en daar kan altijd nog meer creativiteit bij in steken-namen.