Breien: Hoe maakt u het?

Prachtig breiwerk! Gezien op de Erfgoeddag in Poperinge (België). Het thema was: Hoe maakt u het?
Voor een antwoord op die vraag lees ik het voorwoord van het authentieke boek Motieven breien. Dit boek (wat ik nu in m’n shop plaats) begint met een prikkelende zin: “Laten we proberen de maatschappij te veranderen, terwijl we voor onszelf en voor onze kinderen leuke kleren breien.” Typische seventy-taal!

Daarna een leuk hoofdstuk over breiwerk in de verschillende delen van de wereld. Hoe werd en wordt daar gebreid?
In Egypte wordt al eeuwenlang gebreid. Zelfs de oude Egyptenaren breiden sokken om hun voeten warm te houden in de koude woestijnnachten.
Maar in het koude Andesgebergte in Zuid-Amerika, waar de wind om de bergen giert, werd het breien van motieven een ware kunst. Mannen en vrouwen van de Indiaanse bergstammen breiden warme mutsen en poncho’s van bruine en witte lamawol, of mytische symbolen van bontgekleurde schapewol.
In de Drakensbergen in Zuid-Afrika werden schapen en mohair (angora) geiten gefokt om hun wol. Tot de komst van de Europese kolonisten gebruikten de Afrikanen de wol om zich te kleden tegen het gure klimaat. Maar door de materialisatie werd de wol vervangen door synthetische garen.
Van Turkije zijn verhalen bewaard van ongewoon prachtige sokken met droevige motieven.
In Ierland had iedere vissersfamilie zijn eigen patronen voor de truien van witte schapewol. De motieven zijn visnetten, ruiten en ribbels en moeten de drager van de trui een goede vangst, gezondheid en geluk geven.
In Noorwegen verschillen de motieven van dal tot dal. Vooral de ingebreide motieven met rijen dansers, rendieren en bloemen zijn mooi. De naam van de drager en het jaartal wordt dikwijls in de trui of de sokken ingebreid. Gebreide truien worden nog versierd met bont geweven banden, knopen en haken.

En hoe maken wìj het nu? Steeds vaker wordt prachtig breiwerk volgens aloude patronen en met mooie ingebreide motieven aan nieuwe doelgroepen gepresenteerd, zoals op deze Erfgoeddag. Breisters halen hun inspiratie uit de hele wereld en het is mooi om te zien hoe dat nu allemaal weer naar voren komt. Met wol kun je heel mooie dingen maken en grensverleggend bezig zijn!

1 gedachte over “Breien: Hoe maakt u het?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.