Breien in de achttiende eeuw

Vitrine jaar 1775 in tentoonstelling breien
In 1775 was breien een dameshobby. Adellijke dames worden niet geacht te werken dus voor hen was breien een tijdverdrijf. Populaire breisels zijn mitaines: lange vingerloze handschoenen. Ze worden gedragen om niet bruin te worden want een witte huid is in de mode. Een bleke huid wijst op een goede sociale afkomst, in tegenstelling tot de mensen die op het land moeten werken. De dames gebruiken elk moment om te breien en doen dat ook lopend. Daarvoor is een speciale garenspoel ontwikkeld, en die ziet er natuurlijk ook sjiek uit. Met deze garenwinder kunnen ze een klos garen aan de schortband hangen.
De mitaines in de vitrine komen van een adellijke Friese familie. Het motief heet damastbreiwerk. Dat is breiwerk in één kleur, waarbij door een patroon van rechte en averechte steken een mooie textuur ontstaat. Het patroon komt al in 16e eeuwse boeken voor. De garenwinder links naast de mitaines is van zilver.

Ik schreef al eerder over de tentoonstelling Breien! in het Fries museum. Dit is een langlopende tentoonstelling (tot eind augustus) die heel interessant is om te bezoeken. In meerdere vitrines wordt een overzicht gegeven van de breigeschiedenis en de foto’s die ik daarvan maakte wilde ik graag laten zien omdat het zo’n treffende en originele weergave is. Ik heb nu aan het museum gevraagd of ze het goed vinden dat ik alle vitrines laat zien en met deze toestemming publiceer ik nu ook m’n andere foto’s. Hier en hier en hier vind je eerdere blogjes met foto’s van deze mooie vitrines.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.