Breien met kralen

De grootste bloeitijd van het breien met kralen was de Biedermeiertijd, van ongeveer 1815 tot 1845. De kralenbeursjes op deze foto komen ook uit die tijd. Ze werden tentoongesteld in een streekmuseum in Epe, waar ik ze in december jl. bewonderde. Ook in veel andere streekmusea in ons land zijn ze nog wel te zien. Tijdens zomerse antiekmarkten worden ze ook wel eens te koop aangeboden, en als je er zo’n tasje ziet is het is goed om te bedenken dat ze dan ongeveer 200 jaar oud kunnen zijn. Wie zo’n beursje heeft geërfd, heeft het vast al vele jaren gekoesterd. Ze hoorden vroeger bij de vele klederdrachten en vooral op zondag werden de beugeltassen en beursjes mee ter kerke genomen.

En nu zijn er ook weer vrouwen die deze kralen-breitechniek beoefenen en kunnen de oude boekjes weer gebruikt worden. Twee stonden er al op m’n shop, en twee komen er bij: Haken en breien met kralen uit vroeger jaren en Kralen in Kleur.

1 gedachte over “Breien met kralen”

  1. Ik kreeg een kralenbeursje van mijn opa toen ik 10 werd. Het was afkomstig was van mijn twee jaar eerder overleden oma met 10 guldens die nog door haar waren gespaard. Een kennis had geprobeerd het wat te herstellen, wat eigenlijk onmogelijk is. Het zit nog allemaal in het door hem versierde doosje, inclusief de guldens. Hoogstwaarschijnlijk komt het beursje met een blauwe-witte koe uit haar familie. Wat vond ik als kind die koe gek, maar waarschijnlijk waren er gewoon geen zwarte kraaltjes. Nu vind ik dat juist ontroerend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.