Breien op de stoep

In het Singermuseum hadden we een tentoonstelling bezocht van een beroemde schilder, en op weg naar de uitgang was er nog een ‘eregalerij’ met ‘publiekslievelingen‘. Op nummer drie hing een schilderij van een breiend meisje, en het bordje vertelde me dat dit in 1915 was geschilderd door Co Breman. Ik las ook de rest van het bordje en citeer:
Een boerenmeisje is geheel in beslag genomen door haar handwerk. Co Breman heeft deze verstilde zomerse scène gekarakteriseerd met felle kleuren, opgebracht in blokvormige toetsen. De voorstelling straalt door de sterke contrasten in coloriet. De door zonlicht beschenen partijen schildert hij geelgroen en oranje, terwijl hij blauw en violet gebruikt voor de schaduwpartijen.

Ik dacht aan de oude ansichtkaart, die ik juist thuis was tegengekomen. Daarop zijn ook een paar breiende meisjes te zien, ook voor het huis. Zo’n foto kon honderd jaar geleden gemaakt worden op veel plekken in Nederland. Alle kleding die nodig was moest zelf gemaakt worden, en alle sokken moesten zelf gebreid worden. Ook jonge meisjes kregen vaak een verplicht quotum, bijvoorbeeld na schooltijd nog 10 pennen breien. Dat was noodzaak, om in de behoeften van het gezin te voorzien, en bovendien moesten ze het toch leren voor later. Dat haalt de romantiek wel een beetje weg, die de schilder van het schilderij erin heeft gelegd. En ook de gezelligheid, die de tekstbordjes-schrijver erin heeft gezien. De formulering ‘een boerenmeisje is geheel in beslag genomen door haar handwerk’ komt voort uit onze luxe kijk op vrije tijd, waarin kinderen ‘geheel in beslag kunnen worden door iets’. Ook vond ik het opmerkelijk dat de tekstbordjesschrijver (en dat zal heus wel in overleg zijn gegaan met de curator van het museum) alleen ‘handwerk’ ziet en geen ‘breiwerk’. Dat weten wij wel beter, en die nadere aanduiding is geen pietluttigheid maar maakt echt wel verschil. Als je ‘handwerk’ benoemt, dan heeft dat de connotatie van iets liefs en gezelligs, maar ‘breiwerk’ was in die tijd echt wèrk, en dat mogen bezoekers van zo’n eregalerij best meekrijgen.

Natuurlijk is het prima dat schilders er met veel ‘geelgroen en oranje’ en ‘blauw en violet voor de schaduwpartijen’ een lieflijk tafereeltje van maakten, maar de werkelijkheid was toch wel: het was voor veel ‘boerenmeisjes’  een zware en rauwe tijd, met hard werken, ook ‘brei-werken’. En dat wordt het meest realistisch weergegeven door zo’n ’textielkaart’ in zwartwit. Na zo’n bezoek aan een museum vind ik dat deze textielkaarten echt wel belangrijk zijn om ook te laten zien.

2 gedachten over “Breien op de stoep”

  1. Mijn moeder, geboren in 1910, moest elke vrije Woensdag middag een aantal “naadjes” breien aan een sok. Ze vertelde me dat ze haar breiwerk het hele dorp over sleepte. Haar moeder had een gekleurd draadje ingebreid zodat ze kon controleren of ze de nodige “naadjes” had gebreid. Ze vond het vervelend, maar toen ze het mij vertelde vroeg ze zich af waarom ze het niet snel had klaargemaakt om er van af te zijn.
    Zelf heb ik nooit een sok leren breien.
    Cornelia Bos, 90 jaar

    1. Margriet Hof

      Hallo Cornelia,
      Bedankt voor deze bijdrage onder mijn blogje, die zo’n goede illustratie is van hoe het vroeger ging!
      Er was dus ook een hoop plicht en druk bij het breien van die sokken, en de meisjes hadden er heus niet altijd zin in. Dat werpt ook echt wel heel ander licht op dat romantische schilderij in het Singermuseum.
      Ik vind het ook wel opmerkelijk hoe snel zo’n belangrijk onderdeel van het dagelijks leven een paar generaties later helemaal vergeten is. Anders had de tekstschrijver op dat bordje dit nooit zo geformuleerd, als hij of zij had geweten hoe dit breien vroeger een bijna dagelijkse plicht was.

      Nu vraag ik me af: zal ik deze reactie van een mevrouw van 90, die die herinneringen nog weet van haar eigen moeder, maar eens doorgeven aan dat museum?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2025

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.