Breien op een duin in Domburg

zoeken & archief

Schilderij breiende vrouw in duinen Domburg
M’n hele jeugd zag ik dit schilderij, telkens als we naar m’n oma gingen. En wat je als kind ziet, dat hecht zich vast in het geheugen. Later kreeg ik het schilderij en ging ik er nog meer van houden. Dat gaat zo met schilderijen: die Pier met meeuwen bij Domburgworden je dierbaar. Deze zomer gingen we een weekje op vakantie in Zeeland en daar deed ik uitgebreid verslag van op m’n blog. Maar over één ding had ik nog niet geblogd: dit schilderij! Dat ga ik nu doen, omdat het vandaag ook zo’n mooie zomerdag was. Net als op die zomerse dag dat we in Domburg waren.

Domburg. Die naam staat achterop dit schilderij. En daar wilde ik wel eens een kijkje nemen. Ik had maar weinig aanknopingspunten. Ik wist alleen dat de ouders van mijn vader vroeger vaak naar Domburg gingen. In het begin van de dertiger jaren. Dan namen ze een paar weken hun intrek in een sjiek badhotel waar de gegoede stand van die dagen naar toe ging. Meer wist ik niet. En nu reden we daar rond in het zomerse Zeeuwse dorp en was ik op zoek. Maar ik wist zelf ook niet zo goed waarnaar.

We reden eerst langs de kust, waar alle parkeerplaatsen vol waren. En daarna reden we Het Badpaviljoen Domburgop goed geluk het dorp binnen. En ineens zag ik het Badpaviljoen! Het leek een sprookje, zoals het daar iets boven de weg lag, bovenop een duin. We stopten, en zagen dat er precies één vrije parkeerplaats was. Ik keek een hele tijd naar het Badpaviljoen en waande me terug in de tijd. Dus dáár heeft m’n vader vroeger als kind gelogeerd! Dáár heeft hij als klein kind de liefde voor de zee geleerd. En die liefde later aan mij doorgegeven.

Gauw geld in de parkeermeter, spullen uit de auto, en via de hoge trap over het duin. Zo bijzonder: ik heb dat nog nooit eerder zo ervaren. Elke stap op die trap had ik het gevoel dat de jaren wegvielen en dat ik opa en oma zag met hun jongetje-met-z’n-schepje. Terwijl ik m’n opa nooit heb gekend. Maar als je dan ineens op een plek bent waar zij vroeger ook waren: heel apart!

En toen rende ik de zee in. Dat doe ik altijd. Als het dan eindelijk kan, dan ren ik naar de zee. De zee! Heerlijk!
Ik zwom en ik zwom en dan valt alles valt van me af. Vanuit de zee keek ik naar het sprookjesachtige Badhotel hoog op het duin en genoot van die aanblik. Zo mooi! Ik keek verder, naar links. Daar was nog een heel stuk duinen. In gedachten zag ik de vrouw van het schilderij daar zitten, samen met haar kinderen. Ze breide aan een zwarte sok. Ik zag het helemaal voor me.

Later belde een vriendin, die vertelde dat ze van Den Helder naar Hoek van Holland heeft Breiende vrouw in duinen Domburg op oud schilderijgelopen over de stranden. Telkens een stukje. “De Nederlandse stranden zijn de allermooiste!” Ze is opgegroeid in België en zei: “Belgen kunnen er niks van. Die hebben de hele kustlijn volgebouwd met lelijke gebouwen. Maar Nederlanders hebben altijd de kunst verstaan om de duinen mooi te houden.”
En zo is het ook. Ik vond het fantastisch om bijna honderd jaar later het plekje in de duinen terug te kunnen vinden waar mijn schilderij vroeger is geschilderd. Nìet volgebouwd met huizen of hotels. Nog net zo mooi als het altijd is geweest.

Tenslotte nog wat over het schilderij. Ik vond dat het op m’n handwerkblog mocht vanwege de breiende vissersvrouw. Ze heeft me altijd geïntrigeerd.
En verder: Van Domburg is bekend dat daar vroeger een kunstenaarskolonie was. Veel schilders gingen daar naar toe vanwege het mooie licht. Dit gezicht op Domburg is niet uniek: er zijn meer van dit soort taferelen geschilderd.

3 reacties op “Breien op een duin in Domburg”

  1. Wat een ontroerend verhaal. Fijn dat he zomaar ineens zag waar je schilderij gemaakt is.
    Zwemmen in zee: heerlijk. Mijn hele moet altijd om me lachen: als het maar even kan neem ik een duik: heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013