Breinaalden

Mijn grote breinaaldendoos zat boodevol breinaalden en ik kon er niks meer in vinden. M’n dochter kwam op bezoek en had wel belangstelling om van iedere maat één paar te krijgen. Dus terwijl zij breide sorteerde ik de naalden. Bij sommige naalden kwam weer bij me boven welke trui ik daar vroeger mee had gebreid. Ook al is dat meerdere decennia geleden, je herkent die naalden gelijk. Ik breide veel op pennen vier en vijf, en sommige pennen breiden veel fijner dan andere. “Maar die breipennen zijn wel heel erg ouderwets hoor!” zei m’n dochter. Zij breit nu op rondbreinaalden, en daar is ook van alles van te verkrijgen. De meeste van onze oude patronen voor bijvoorbeeld sokken en handschoenen zijn beschreven voor vier pennen zonder knop, zoals ook in deze oude Handwerken zonder Grenzen 1983-5. Maar dat betekent niet dat die patronen nu ook ouderwets zijn. Gewoon een passende rondbreinaald gebruiken en dan is het nog veel leuker om zo’n oud patroon weer te gebruiken. En het gaat dan ook veel makkelijker om zulke mooie handschoenen zelf te breien.

9 gedachten over “Breinaalden”

  1. Beste Margriet,
    Eigenlijk zijn breinaalden ook regionaal: ik heb 4 langere sokkenbreinaalden dan mijn Duitse schoonfamilie en vriendinnen. Zij gebruiken 5 kortere, die mij echt te kort zijn (prikken in mijn oksel). Sommigen hebben echt hele kortjes. Zij breien ook graag op rondbreinaalden, iets waar ik moeite mee heb omdat ik dus mijn rechter breinaald altijd onder mijn arm heb. Ik was daar in het begin echt een lachnummer al begreep ik niet waarom. Ik vond de verschillende lengtes rondbreinaalden die je hebben moest, ook niet altijd handig; dan maar met knop. Het is maar hoe je het geleerd hebt. Maar mijn lievelingsnaalden zijn nog altijd mijn oudjes van Prym.
    Hartelijke groeten,
    Hennie

    1. Hallo Hennie, ik denk ook dat het wel meespeelt hoe je het geleerd hebt. En het is ook wel grappig dat er regionale verschillen zijn. En ik vind het ook grappig te lezen dat jij ook je lievelingsnaalden hebt.

      1. Heb net de Duitse manier van breien ontdekt en na enig oefenen gaat het steeds sneller. Zie relevante You Tube filmpjes. Het is beter voor je gewrichten en je maakt een handeling minder bij het draad omslaan. Nederlanders en Britten breien op een andere manier dan de rest van Europa, maar het eindresultaat is -bijna- hetzelfde.

        1. Hallo Miekelien,
          Goed om anderen daarop te wijzen! Iedereen neemt uiteindelijk haar eigen beslissing over hoe je wilt gaan breien, maar het is goed om aan het begin van misschien wel vele brei-jaren te realiseren dat er meerdere manieren zijn. Ik zou iedereen (die nu leert breien) wel toewensen dat ze daar eerst kennis van nemen. Maar ja, helaas gaat dat zo niet: je leert het van iemand en dan blijf je het zo doen. En éér dat je hoort dat er ook andere manieren zijn, ben je al gewend aan je eigen manier.

    1. Het tijdschrift is meer dan 30 jaar oud, dus waarschijnlijk was je dan ook 30 jaar jonger dan nu, maar je maakte het wel voor je moeder die dan waarschijnlijk nog niet heel oud was, dus wie weet was je dan tussen de 20 en de 30 en dan zeg ik: wat knap! En wat lief om voor je moeder te maken!
      Beetje veel aannames in deze reactie, maar ik vind het heel leuk om te lezen dat je die vroeger gemaakt hebt! En ik kan me goed voorstellen dat ze er blij mee was!

  2. Wat een leuke foto, die bovenste. Hier liggen ook heel wat breinaalden , maar ik brei niet meer omdat ik dan last van mijn schouders krijg. Maar ik doe ze niet weg, misschien kan ik het mijn kleindochter nog eens leren.

    1. Jammer van je schouderblessure, maar beter om er inderdaad rekening mee te houden en jij maakt weer met quilten prachtige dingen! En het zou leuk zijn om die breinaalden over een paar jaar nog eens te gebruiken!

  3. Grappige foto, die bovenste, en ik zie heel veel herkenbare knopjes. Ook ik ben een okselbreier….maar als ik met vier naalden brei dan juist weer niet. Net wat je zegt: het is maar helemaal hoe je het jezelf hebt aangeleerd. (Of eerder de zusters op de lagere school 😉 )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.