Bruidstasje breien

Temidden van de tasjes-verzameling van Bep Hoogerbrugge, hangt ook een lila gebreid tasje. Dit is een bruidstasje, gemaakt uit een boek over kunstbreien. Toen Bep zag dat ik dit tasje bewonderde, zocht ze het boek op uit haar ongelooflijk grote handwerkboeken-verzameling. Ze bladerde naar de juiste pagina, en zo kon ik deze foto maken.

Vroeger werd dit ‘kunstbreiwerk’ volop beoefend en hadden de kunstige breisels een grote plaats in de folklore. Al in een vorige handwerk-opleving zijn er schrijfsters geweest zoals Henriëtte van der Klift, die foto’s maakten van oude handwerken, de patronen verzamelden en soms opnieuw uitwerkten, en boeken hierover publiceerden. Deze boeken, zoals dit boek De techniek van het Kunstsbreien, zijn nu weer heel geliefd, juist omdat ze iets van onze eigen traditie weergeven en doorgeven. En omdat de patronen zò weer gebruikt kunnen worden.

Zo’n eigengebreid tasje staat bijzonder leuk in een tasjes-verzameling waarin ook tasjes uit andere landen een plek hebben.

2 gedachten over “Bruidstasje breien”

 1. Christine Helm

  Wo kann man die Anleitung des schönen gestrickten Beutels finden bzw. kaufen und in welcher
  Nr. der HzG ist das Design für den Beutel von Horst Schulz?

  vielen Dank

  1. Hallo Christine,
   Het artikel in Handwerken zonder Grenzen over de ontwerpen van Horst Schulz stond in het vijfde nummer uit 1993. Henk en Henriëtte Beukers hebben hem destijds opgezocht in Berlijn en hij vertelde toen dat het uitgangspunt voor dit ontwerp was de pannelappen van zijn oma.

   In 2012 heeft Jeanny, een goede vriendin van Bep hierover een blogje geschreven op haar eigen blog. Zij is zelf een bekend blogster die héél veel heeft geborduurd. In dit blogje vertelt ze dat het patroon van Horst Schulz moeilijk te volgen is, maar dat Bep het helemaal opnieuw heeft uitgeschreven. Dit patroon heeft Jeanny met een link op haar eigen blog mogen plaatsen. Daar verwijs ik dan nu naar: http://merklapperie.blogspot.com/2012/06/een-gebreid-buideltje.html

   Mocht je de HzG uit 1993 nog willen bestellen, dan kan dat bij mij:
   https://www.tweedehandswerk.nl/product/tijdschrift-handwerken-zonder-grenzen-1993-5/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.