Burda grote bonte handwerkbladen

“Wat er in het grote bonte handwerkblad met naald, knoophaak of haaknaald tevoorschijn getoverd wordt, straalt hier in dit blad als de kleuren van de regenboog. Daarom zal het jong en oud niet moeilijk vallen, onder de bonte, witte of kruissteekborduursels, smyrna, ochhi, gobelin en kelim iets naar zijn gading te vinden.”
Wat denk je als je zo’n zin leest? Een niet al te beste vertaling uit het Duits. Niet al te aansprekend, zo’n inleiding. Maar de inhoud van deze oude Grote Bonte Handwerkbladen spreekt wel aan! Het zijn de mooiste tijdschriften, die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden gemaakt door Burda. Het was de tijd dat deze grote uitgeverij alle mogelijke moeite deed om die oude technieken met nieuwe patronen te presenteren voor een nieuwe generatie. In een andere inleiding schrijven ze dat de redaktie dagelijks brieven ontving waarin hen werd gevraagd naar patronen in bepaalde technieken. En zo deden ze elk tijdschrift opnieuw hun best om die oude technieken opnieuw aan te bieden: Bont borduurwerk, Kruissteek borduurwerk, Platsteekborduurwerk, Wit borduurwerk, Gehaakte en ochhi-kantjes, Kelim, Gobelin en Smyrna. Naaldschilderwerk, Richelieu, Filet borduurwerk, Hardanger, Knopen, Gobelin, Petit point. Af en toe ook nog wel een ander (minder bekende) techniek, maar deze technieken kun je vooral vinden in die oude bladen. Zoals men van deze gerenommeerde uitgeverij mocht verwachten zijn de patronen geschikt voor beginners en meer gevorderden.

Met plezier plaats ik deze acht mooie oude tijdschriften in m’n shop. Hoeveel van deze Grote Bonte Handwerkbladen zouden er zijn uitgegeven? Dat weet ik niet, maar ik denk een stuk of twintig.
O ja, het is goed om nog even te vermelden dat deze tijdschriften allemaal ook in het Nederlands zijn uitgegeven. Die Germanismen in de tekst moet je niet erg vinden, dat hoort erbij. Mooie Burda-uitgaven met een Duits tikje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.