Buxus aangetast

Helemaal achterin mijn tuin staat een grote buxus. Hij is de begrenzing van mijn tuin. Hierachter ligt de Monuta-stichting. Daar heb ik niet altijd zin in om tegenaan te kijken. Ik kijk liever naar die mooie grote buxusbol.

Kéék. Het is voorbij. Hij is aangetast door de buxusmot. Ik heb er een tijdje over nagedacht en heb en het besluit genomen. Hij gaat om.
Op veel plaatsen in Nederland is de romantiek van de buxus bijna voorbij. Op veel plaatsen wordt de buxus aangetast.
Ook in België. Juist toen ik daar dit weekend was, was daar ook in het nieuws dat ook de Westhoek (die nog lang gespaard was gebleven) nu wordt geplaagd door de buxusmot. Op de foto die ik in Gent nam zag ik al grote stukken van de buxushaag die waren kaalgevreten.

Mijn buxus gaat nu om. Ik gun die motten geen enkel groen blaadje meer.
Ik zet op de lege plek wel een Hortensia, net als op dit borduurwerk. Een bezem, een paar laarzen en een gedrapeerd gordijn deed ik alvast na.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Antimakassar

Nationale Textiel en Vezel manifestatie

Gehaakt krukje en mandje

Patronen van Mies Bloch

Reacties

 1. Jammer, gelukkig had je geen tuin vol met buxushaagjes……….zoals bij vele kasteeltuinen. Onze buxusbol is vorig jaar ‘opgevreten’. Mijn man heeft eerst nog geprobeerd de rupsen te zoeken en te verdelgen. Elke avond, een week lang, per avond wel 200 rupsen gevangen op die ene buxusbol. En hem toch niet kunnen redden. Ook al bleken later hele groepen kraaien te landen op de buxusplanten hier in de straat. Lekker hapje om zo op te pikken, maar de buxusplanten hebben het toch allemaal niet gered. Nou ja, tijd voor vernieuwing en verjonging in de tuin, dat heeft ook wel iets.

  • Margriet Hof zegt:

   200 rupsen? Wat veel! Dan hebben jullie dus ook wel alles gedaan om die rupsen-plaag te bestrijden.
   Voor mijn tuin vind ik het niet zo heel erg dat deze grote buxusbol nu moest verdwijnen, maar voor de vele karakteristieke kasteel- en paleistuinen vind ik het wel erg! De buxus-hagen zijn de structuurelementen van veel tuinen, en hoe moet dat nou straks?

 2. Ik houd mijn hart vast voor de buxustuin (chaos de buis) van Marquessac in de Dordogne. Daar wordt buxus op een heel creatieve wijze gebruikt, een droomlandschap van buxus waar je tussendoor kunt wandelen. Als die wordt opgegeten is de aantrekkingskracht van de tuinen van Marquessac (die overigens meer moois bieden dan alleen de buxustuin) minder groot.
  https://amantdusoleil.blogspot.com/2012/07/de-hangende-tuinen-van-marqueyssac.html

 3. Digna zegt:

  Bij ons gaan de laatste buxussen er binnenkort ook uit, om dezelfde reden. Gelukkig zijn de heggetjes in onze voortuin geen buxus, dus die blijven gewoon staan.
  Leuke foto, met de details van het borduurwerk herhaald in “het echt”! Klein detail, groot effect!
  Groeten van Digna

  • Margriet Hof zegt:

   Jammer hè? Maar niks aan te doen helaas.
   Bedankt voor je reactie op m’n foto; daar had ik zelf ook plezier in om het zo te doen!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen