Chrysant in kant

Chrysanthemum in lace, by Yvonne Scheele-Kerkhof

Deze wonderschone Chrysanthemum is een kunstwerk in kant, gemaakt door Yvonne Scheele-Kerkhof. In de kantwereld is zij een bekend kant-kunstenares en ook auteur van enkele boeken over kant. In een eerder blogje (Schoonheid in kant: Ragdunne ambachtelijkheid) schreef ik eerder wat over haar. De ondertitel van haar laatste boek is: “A lace journey” en dat geeft al weer hoe het bezig zijn met kant een reis is, een journey. En daar kan Yvonne ook prachtig over vertellen! Vanmiddag zocht ik haar op en zaten we uren in de tuin totdat we in de warmte bijna wegsmolten. Maar er was zoveel om over te praten dat we het toch niet echt merkten. We dronken gewoon het ene glas water na het andere, en bleven genieten van het uitwisselen van allerlei gedachten en belevenissen. We praatten over kant en kunst en de buitenlandse invloeden op haar kantkunst. Golden pheasant in lace by Yvonne Scheele-KerkhofYvonne heeft een tijd in Singapore gewoond en daar raakte ze geïnteresseerd in Aziatische ontwerpen en begon ze steeds meer oosterse motieven in haar kantontwerpen te verwerken. Ze combineerde met succes twee kantsoorten met elkaar (Withof en Floral Bedfordshire) en daarna ontwikkelde ze steeds meer haar eigen stijl. Deze sierlijke en technisch kunstige stijl (met veel diepte) wordt ook door anderen opgemerkt en haar werk wordt geëxposeerd in binnenland (vorig jaar in Goes) en buitenland (binnenkort in België en Oostenrijk). Maar daar moet je dan natuurlijk net in de buurt zijn.
Een andere manier om van haar werk te genieten is via haar nieuwe boek (“The beauty of the Orient, painted in thread”), maar er is ook nog een andere mogelijkheid: Deze mooie Chrysantemum is namelijk afgedrukt op aluminium panelen, en die zijn bij haar te koop. Ik heb ze gezien en ze zijn prachtig! Er zijn twee formaten: 34 x 51 cm. en 57 x 38 cm. De voordelen van een foto die afgedrukt is op aluminium is de coating die diepte geeft (en dat is voor deze afbeelding juist belangrijk) en dat de glans wordt vastgehouden. Ook kan de reproduktie met een vochtig doekje worden afgenomen.
Ik kan me voorstellen dat het mooi is om zo’n paneel met deze afbeelding bij een eigen kantcollectie te plaatsen. Kant is vaak klein en kwestbaar, maar door zo’n grote foto geef je er een extra accent aan. Overigens is de originele gekantkloste bloem maar 12 cm. hoog.

Ik had een heerlijke dag: eerst naar de antiekmarkt en toen vlakbij die markt naar dit bijzondere bezoek. Op de antiekmarkt zag ik o.a. veel oude kant, maar tijdens dit bezoek ging het vooral over nieuwe, hedendaagse kant. Kant is weer springlevend! Wil je meer weten over de bijzondere kant van Yvonne Kerkhof, kijk dan op haar website Lace Studio Paragon. Daar is ook haar boek te bestellen , en informatie te vragen over de foto-panelen met deze gekloste Chrysantemum, en informatie over cursussen en exposities.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Maand-tafereeltjes

Strokenquilt

Kerstpakket

Kinderkleertjes naaien

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen