Cirkeltjes van symbolische waarde

Cirkels hebben een grote symbolische waarde. Ze staan voor eenheid, oneindigheid en perfectie.
Dat stond te lezen in het voorwoord van het Cirkelboek. Dit werd uitgegeven ter gelegenheid van een jubileum van de vereniging Merkwaardig, waar ik lid van ben. Op een dag in de zomer van 2018 gleed bij mij een exemplaar door de brievenbus. Het was een warme zomer, en ik was dat jaar heel veel bij mijn moeder. Telkens was ik even thuis, deed de noodzakelijke dingen en wilde dan weer terug naar haar. Zoveel mogelijk nog in het ouderlijk huis zijn, niet wetende maar misschien wel aanvoelende dat het de laatste zomer zou zijn.
Ik gunde me geen tijd om een handwerkje uit te zoeken, voor de uren dat ik in de warme tuin kon zitten. Ik nam gewoon dat cirkelboek mee, en telkens een ander lapje. Net als op de voorkant van het boek was te zien, wilde ik op zoveel mogelijk verschillende ondergronden borduren. Het was een leuke uitdaging om patroontjes te vinden die zo goed mogelijk bij de stof pasten.

Zo borduurde ik, cirkeltjes van symbolische waarde. Het ene rondje leek op de verzengende zon die een hittegolf veroorzaakte. Het andere rondje leek op een Clivia die juist ging bloeien en die zette ik in een koperen pot die m’n moeder haar hele leven had gehad. En nog een bloemenrondje, wat ik borduurde naast de Hortensia en ik vond dat het borduurwerkje er wel op leek. De nieuwe bewoners zullen die prachtige struik, die altijd zo rijk bloeide, er wel uit hebben gehaald. Ik herinner me hoeveel moeite ik deed om die struik van water te voorzien, om zo een warme zomer door te komen.

En toen was die warme zomer voorbij. Mijn moeder was hem niet goed doorgekomen, maar ook weer wel, en we keken toch met veel voldoening terug op die laatste zomer. En op haar leven!
Het huis moest opgeruimd en verkocht. M’n cirkeltjes werden opgeborgen en kwamen nù pas weer tevoorschijn uit de mand waarin ik ze had gestopt. Ik legde ze allemaal voor me. Elk cirkeltje bergt een herinnering. Ik heb er genoeg gemaakt. Het Cirkelboek is voor m’n shop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.