Cocoonen en cowoolen

Internet-definitie van cocoonen:
Cocoonen; cocooning – (Eng.), het zich terugtrekken uit het maatschappelijk engagement in eigen huis, tuin en bij zijn kinderen; het uitgaansleven inwisselen voor de geborgenheid van zijn woning; het scheppen van een gezellig sfeertje in de eigen woning en zich daardoor min of meer afsluiten van de buitenwereld.

Bij ons werd het: Cowoolen; Cowooling!
(dit blogje is een vervolg op het blogje: Unraveling)

4 reacties op “Cocoonen en cowoolen”

  1. Mijn moeder vertelde altijd dat zij dat in de oorlog ook deden (er was immers niets behalve te klein geworden kindertruitjes ed) en de gekrulde draad op een soort metalen rekje wikkelden, dat natmaakten en dan te drogen hingen (opgespannen en wel). Dan was de krul er grotendeels uit (anders breit het garen immers onregelmatig op). Dat “rekje” kwam ik later bij het opruimen van het ouderlijk huis tegen en deed me wat denken aan een omgebouwde stomerij-kleerhanger: een rechthoek van stevig metaaldraad met een haak aan de bovenkant. Simpel maar doeltreffend.

    1. Alleen al het feit dat ze daar vroeger een speciaal metalen rekje voor hadden ontwikkeld, geeft aan dat dit heel vaak werd gedaan, truien uithalen om de wol opnieuw te gebruiken. Ik heb denk ik nog nooit zo’n rekje gezien, maar nu we jouw beschrijving heb gelezen herkennen we het vast als we het misschien eens tegenkomen, dus bedankt voor deze leerzame reactie.

  2. Wij deden het gewoon op een plank. Die had de lengte van een knot wol. Dan kon je hem over de stoelleuning weer tot een bol opwinden nadat hij door het water geslagen was om de slag uit de draad te krijgen. Als de knotten nat waren werden ze aan twee bezemstelen gehangen om te drogen. Aan de onderste steel werd een steen gehangen om het mooi strak te krijgen. Die mocht ook weer niet te zwaar zijn.

    1. Dat lijkt me wel de ‘ruwe’ methode. Ik vertelde juist tegen m’n dochter dat ze die strengen maar beter liggend kon drogen (nadat het meeste water er eerst verticaal uit was gelopen). Dus liggend, om daarmee te voorkomen dat het gewicht van de natte wol (en zeker met een steen eraan!) alle elasticiteit uit de wol zou halen. De kringels gaan er meestal met het wassen al wel uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.