Compleet stekenoverzicht

The complete stitch encyclopedia zou wel eens het meest complete steken-overzicht kunnen zijn wat er verschenen is. Dit Stekenoverzicht is denk ik wel een topper! Ik legde het boek op twee borduurwerken die gedaan zijn in good-old en simple kruissteek maar er is dus nog zòveel meer mogelijk!

De auteur, Jan Eaton, is een bekende schrijfster die meer boeken over borduren heeft geschreven. Zij verzamelde vele honderden verschillende borduursteken, en groepeerde ze in Fabric stitches en Canvas stitches. En daar is dan ook weer een hele onderverdeling in: Line stitches, Border stitches, Filling stitches, Isolated stitches, Motif stitches, Hem stitches, Insertion stitches. Laat je niet afschrikken door de Engelse namen, die zijn vooral leuk om te realilseren dat borduren dus echt wel bij de hogere kunst hoort. En je moet gewoon even de plaatjes zien bij de namen, dan krijg je veel beter een idee van de mogelijkheden en de effecten.

Er zijn in de geschiedenis en in vele andere culturen al zòveel mooie steken bedacht en toegepast!
Satin stitch couching, Rosette chain stith, Laced Antwerp Edging stitch, Basket stitch, Closed wave stitch, Roman filling stitch, Brick and cross filling, Double Algerian eye stitch, Japanese darning, Trellis back stitch, Battlement couching, Shisha stitch, Laid-work, Griffin stitch, Star of David, Point Russe stitch, Maltese cross, Victorian tufting. Ik krijg er maar geen genoeg van om in dit boek te bladeren en die mooie namen te lezen.
Sommige steken hebben we misschien wel eens ergens gezien op een oud borduurwerk of een foto, en dan is het leuk om te realiseren dat èlke steek een naam heeft!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Middeleeuws handwerk in Duitsland

Onderweg in de regen

Joegoslavisch borduren

Opbergen

Reacties

 1. Petra K zegt:

  Mijn aandacht werd niet getrokken door het boek maar het borduurwerk wat er onder ligt! Een vossenjacht met ruiters en honden. Mijn dochter vond dit boorduurwerk bij het vuilnis toen ze studeerde en in Rijnsburg woonde. Aangezien ze al jaren paardrijdt kon ze dit boorduurwerk niet weerstaan en nam het mee. Voorzichtig heb ik het van het karton afgehaald waar het op geplakt zat en heb ik het uitgewassen en opnieuw over karton gespannen. Zuurvrij en met een lapje eronder waar ik het op vast kon zetten. En zo kreeg dit een tweede leven en heeft het nu een plekje in haar huis.
  Dacht dat je dit verhaal wel leuk zou vinden aangezien je van verhalen houdt.

  Hartelijke groet, Petra

  • Margriet Hof zegt:

   Ja, ik hou zeker van verhalen, dus bedankt voor je reactie. Ik vind het altijd leuk om te lezen dat een borduurwerk nog nèt van de ondergang kon worden gered, en dat het dan de behandeling krijgt die het verdiende zodat er nog veel langer genoten kan worden van het mooie borduurwerk.

   Door je reactie zal ik nu het hele borduurwerk van de vossejacht eens laten zien op m’n blog. Daar zit dan denk ik ook mijn verhaal weer achter, wat aardig overeenstemt. Het was ook een vodje toen ik het vond, maar ik heb het opgeknapt en gevoerd. Zal het binnenkort eens op de foto zetten.

 2. Petra K zegt:

  Hoi Margriet,

  ben benieuwd naar jou verhaal! Ik houd je blog in de gaten en geniet ondertussen van de andere verhalen.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen