Dag van de vrijheid

5 mei: Bevrijdingsdag!
Ik vier de vrijheid als een groot goed, waar ik enorm dankbaar voor ben!

Goede 5-mei herinneringen heb ik aan de verhalen van m’n ouders en aan de tijd dat ik zelf klein was en de tijd dat m’n kinderen klein waren. Hoe de nationale dagen op de scholen werden gevierd. Veel veranderde er in de loop der jaren in Nederland, dus ook hoe bevrijdingsdag werd en wordt gevierd. Dingen die vroeger bij de feestvreugde hoorden, zoals ballonnen, kunnen nu ècht niet meer. Nu zijn er weer andere dingen die soms wat tè zijn, zoals teveel decibellen.
‘Vrijheid vieren’, hoe doe ik dat? Ik genoot ervan om gister naar de markt te gaan en bloemen te kopen. Onderweg zag ik de vlaggen halfstok, vandaag mogen de vlaggen vrijuit wapperen. Wat is vrijheid kostbaar! De vrijheid om te gaan waar je wilt. De vrijheid om niet bang te hoeven zijn. Leven in een vrij land!

De afbeelding van de feestvreugde op de Dam is een dubbele pagina uit een Margriet van 1980. Het borduurwerk is ontworpen als herinnering aan de kroning op 30 april van dat jaar. Op de plekken die specifiek daarnaar verwijzen legde ik net iets anders. Zoals mijn kleine rode kussentje wat ik als klein kind maakte, want ik wou óók een speldenkussentje. Misschien heeft iemand belangstelling voor het patroon, want die vrolijke vlaggen laten zich misschien nog wel eens borduren. Ik heb twee exemplaren en geef ze graag gratis weg. Mail maar als je belangstelling hebt.

Fijne bevrijde dag gewenst!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Gezelligheid vandaag met motieven van gisteren

Oude gestikte dekens in de uitverkoop

Schort van Beiersbont

Quiltje in de hooilanden

Reacties

 1. Digna zegt:

  Ballonnen, zeg je, die kunnen nu écht niet meer. En dan denk ik onmiddellijk aan de ballonnetjes die ik her en der zie rondslingeren op straat, die achtergelaten worden na het gebruik van lachgas. Het gebruik daarvan is (nog steeds) legaal en blijkbaar het op straat gooien van de ballonnetjes ook. Ik begrijp niet dat er niet gewaarschuwd wordt voor de schade die lachgas aan een mens toebrengt en die is niet gering. Het tast je hele gestel aan.
  Sorry voor deze niet zo vrolijke reactie, maar het moest me even van het hart.
  Trouwens: een van de vier beelden in de Garden of Earthly Worries in de tuin van Paleis Het Loo is: lachgas. Niet alleen schadelijk voor de mens zelf, maar ook voor het hele milieu.
  Groeten van Digna

  • Margriet Hof zegt:

   Er komt gelukkig steeds meer bewustwording van de schade van allerlei dingen en gassen op het milieu. En hoe meer bekendheid hoe beter. Dus prima dat je erop reageerde!

   Ik had nog niet gehoord van de vier beelden in de Garden of Earthly Worries in de tuin van Paleis het Loo, maar ik heb het nu net even nagezocht. Deze zijn vorige maand geplaatst en ik wil ze binnenkort graag bezien. De kunstenaar Liebeskind noemt gassen (o.a. lachgas) bijproducten van menselijk handelen, die schade toebrengen aan de natuur. Het lijkt me een spannend contrast om deze beelden in de 17e eeuwse barokke tuin te zien. Bedankt voor je tip.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen