De beroemde wikkeljurk van Diane von Furstenberg

Een groep vrouwen met flatteuze wikkeljurken in vrolijke prints. Voor de hedendaagse vrouw lijkt het alsof het altijd zo is geweest dat vrouwen zulke jurken konden dragen. Maar dan is het interessant om je te realiseren dat de elegante wikkeljurk pas een halve eeuw bestaat. Deze iconische jurk werd ontworpen door een vrouw vóór vrouwen. Het museum Mode & Kant in Brussel heeft een tentoonstelling gewijd aan Diane von Furstenberg, de beroemde ontwerpster van deze jurk. Zij wordt geeerd als een vrouw die wist wat vrouwen willen. Zij maakte deel uit van een lijn van vrouwelijke ontwerpsters die het lichaam van de vrouw wilden bevrijden en ook wel verheerlijken. In tegenstelling tot hun mannelijke collega-ontwerpers wilden zij het lichaam niet ‘kostumeren’, zoals daarvoor veel werd gedaan. Maar door materiaalkeuze, pasvorm en esthetiek wilden zij bijdragen aan lichamelijk en psychologisch comfort. En ook bewegingsvrijheid bij allerlei activiteiten.

Een ‘archetype’ is ‘een beginsel dat voorafgaat aan en superieur is aan alles wat er later uit voorkomt. Het is een universeel en gezaghebbend begrip. Zo is de wikkeljurk in bedrukte jersey een archetype van de mode geworden dat verwant is aan andere archetypen in de modegeschiedenis, zoals de oud-Griekse himation.

Diana von Furstenberg gaf vorm aan haar inspiratie door de omgeving om haar heen waar te nemen en te vieren. En dat ‘vieren’ kan heel ruim worden opgevat: haar centrale inspiratiebronnen waren kunst, natuur en vrijheid. Ze had bijvoorbeeld veel contacten met kunstenaars, zoals Andy Warhol, en vertaalde hun werken in stofontwerpen. Dat wordt op de tentoonstelling heel mooi weergegeven, o.a. in de foto hieronder. Hier was ik heel verrast: “ohhh! Die middelste jurk, mijn moeder had ook zo’n jurk van precies dezelfde stof! Zo leuk om me hier te realiseren hoe modebewust mijn moeder was. En hoe het voor alle vrouwen in de jaren zeventig een verblijdende ontwikkeling was dat de mode van toen hen zoveel ruimte gaf.

Bij deze onderste foto ook nog de slagzin: Kleuren zijn letters, prints zijn woorden, en stof en silhouetten vormen de zin. Er werd in die tijd een taal gesproken, de taal werd vernìeuwd, met kleuren en prints die werden toegepast op de wereldberoemde wikkeljurk. We hebben vàst allemaal herinneringen aan de fijne jurken die we hebben kunnen dragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.