De handwerken op het eiland Marken

Opstelling Marker Museum
Maria van Hemert was de eerste die uitgebreid onderzoek deed naar de bijzondere handwerken op het eiland Marken. In opdracht van het Rijksmuseum voor Volkskunde (later het Nederlands Openluchtmuseum) deed zij in 1943 studie en beschreef alle De handwerken op het eiland Markenvoorkomende handwerken van deze bijzondere plaats en ze beschreef alle gebruikte technieken. In die tijd werd de dracht nog bijna algemeen gedragen en werden de oude tradities in ere gehouden en werd de handwerkkunst in al die verscheidenheid nog volop beoefend. Mejuffrouw van Hemert overleed vroeg, maar er werd een fonds opgericht wat haar naam draagt en zo werd en wordt haar naam nog altijd met eer genoemd wanneer het gaat om de studie en beschrijving van het Marker handwerk.

Ik laat bij dit blogje foto’s zien die ik maakte in het Marker museum, met daarop de karakteristieke en kleurrijke overvloed van handwerk in vele kleuren en technieken. Bekend en beroemd zijn: het sneewerk, witborduren, stopwerk, het fijne breiwerk en haakwerk en het vele kruissteekwerk.
Die werden toegepast op kledingstukken zoals: rijglijven, boezelbandjes, keelbandjes, bouwtjes, halsdoekjes en nog veel meer.
Ook het textiel werd rijkelijk versierd, bijvoorbeeld pronkkussens met tussenzetsels.

Van het boek de Handwerken op het eiland Marken verschenen later nog meer drukken (allemaal allang uitverkocht), maar het boek wat ik nu in m’n shop plaats is bijzonder omdat het de eerste druk is. De foto’s hieronder maakte ik in het museum (hier blogde ik eerder over dat museum-bezoek), maar in het boek vind je nog veel meer foto’s van het aansprekende handwerk. In die eerste druk waren die foto’s nog allemaal in zwart wit. En ook dat is bijzonder: een boek wat de kleurrijke kleding beschrijft uitgevoerd in zwart-wit en het is tòch een prachtig boek!

q

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.