De kerstklokken van Oost en West

De klokken van de wereldvrede hebben nog niet geluid en de droom om die vrede te bereiken lijkt verder weg dan ooit. Dit jaar waren we allemaal geschokt om te vernemen dat er een oorlog was uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Die hadden we een jaar geleden met kerst nìet kunnen denken!
We waren en zijn geschokt en leven enorm mee met de mensen die nu géén kerst kunnen vieren in veiligheid.
Aan het begin van de oorlog had mijn dochter contact met een oud-studiegenoot uit de Oekraïene en liet ze foto’s zien van hoe haar familie in een schuilkelder zat. Die foto heeft me enorm geraakt. Het is dan toch anders dan via de media.

De klokken van de wereldvrede zijn heel vaak alarmklokken geweest. Er is al zòveel gepasseerd tussen Oost en West! Conflicten tussen de Oosterse en de Westerse kerk gaan terug op hele oude conflicten van duizend jaar geleden. En daarbij is ook strijd voortgekomen over wanneer kerst dan moet worden gevierd. De Oosterse kerk heeft de kerstdatum altijd op 6 januari, maar er gaan steeds meer stemmen op om aan te sluiten bij de datum van de Westerse kerk. Dit jaar kreeg die discussie nog extra urgentie omdat het veranderen van de kerstdatum ook een stevig politiek statement is.

We verlangen er allemaal zò naar dat die klokken van de wereldvrede gaan luiden, over alle kerkverschillen heen.
Maar dit jaar vieren we nog kerst met de beelden van geruïneerde steden en van families in schuilkelders op ons netvlies.
Moge de wereldvrede spoedig komen!
(Overigens: die data om kerst te vieren kloppen allebei niet, want hoogstwaarschijnlijk is Jezus toch niet in de winter geboren….)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.