De liefdesbrief

De liefdesbrief is in de 17e eeuw hèt communicatiemiddel van welgestelde burgers. Brieven tussen ongetrouwde stellen worden meestal heimelijk uitgewisseld. Als de toenaderingspogingen niet het gewenste resultaat hebben, werden de brieven vaak teruggevraagd en vernietigd.
Op dit schilderij van Caspar Netscher kijkt een jonge vrouw glimlachend op van een pas ontvangen brief van een aanbidder. In haar hand houdt ze een medaillon met zijn portret. Op de achtergrond is de bode te zien die net de post gebracht heeft.

Eenzelfde soort opstelling is te zien op een schilderij van Johannes Vermeer, waar een borduurwerk van is gemaakt. Dit borduurwerk vond ik op dezelfde dag als ons bezoek aan het Fries Museum, waar het portret van de brieflezende jonge vrouw is te zien. Zulke borduuurwerken kom ik niet vaak tegen in onafgemaakte staat. Leuk om even af te maken, dacht ik, maar dat is toch nog een klusje. Want waarom zou degene die het grootste gedeelte van het borduurwerk al heeft gemaakt het niet hebben afgemaakt? Omdat het nog best moeilijk is om de gezichten goed te krijgen. Kijk maar naar het gezicht van de bode; dat is niet-gedetailleerd en minder mooi uitgevallen. Het gezicht van de vrouw is nog niet geborduurd, en dat zou het beste in petit point gedaan kunnen worden. Wie het wil proberen, kan dit pakket bij mij bestellen; al het borduurgaren zit erbij.

Het naastgelegen borduurwerk is wèl goed geslaagd. Het schilderij waarnaar het is gemaakt is ook van Vermeer en heet Brieflezend meisje bij het venster. Het werd juist besteld, en nu kon ik deze borduurwerken mooi even bij elkaar leggen. Liefdesbrieven, gebracht door een bode….!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Uitnodiging Open Handwerk-kamer

Kruiden in de rivier-ruimte

Tasje uit Oezbekistan in een oude buitenplaats

Gewoon, maandag de 23e

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen