De Oudenaardse wandtapijten

Oudenaarde staat van oudsher bekend om haar – fabelhaftige – wandtapijten. In de wandtapijtkunst van vroeger duiken verrassend veel dieren op. Dat zijn vertrouwde dieren zoals zwanen en honden, maar ook dieren uit de ‘nieuwe wereld’ die men toen aan het ontdekken was en waardoor men in Europa zo was ‘betoverd’. Dieren als olifanten en neushoorns werden zo ook in de wandtapijten geweven. In het Oudenaardse museum is nu een ‘Beestig’ tentoonstelling, over de dieren in de tapijtkunst van 1500 tot 1700. Bij binnenkomst is het eerst even: wow!

Na die bijzondere ontmoeting met de dieren die men vroeger zo fascinerend vond, gingen we alle wandtapijten bekijken. Er hangen er dertig en die zijn allemaal in Oudenaarde of directe omgeving gemaakt. De taferelen die hier uitgebeeld belichten ‘voor het eerst’ het bijzonder rijke thema van de diervoorstellingen in de wandtapijtkunst. De taferelen illustreren de vitale rol van dieren in de vroegmoderne samenleving.

Ik fotografeerde veel details uit deze wonderbare wandtapijten, en plaatste die in een collage. Maar ook op deze manier heb ik nog niet alles verteld wat ik wil vertellen en laten zien. Wordt daarom vervolgd met nog een blogje.

4 gedachten over “De Oudenaardse wandtapijten”

  1. Margriet Hof

   Hallo Titia,
   Hartelijk dank voor je reactie! Ik krijg zulke reacties niet heel vaak, maar als ik er één krijg dan ben ik weer bemoedigd dat dit soort blogjes toch ook wel op prijs worden gesteld.

 1. Jansje Gerlofsma van Hekezen

  Dag Margriet,
  Bedankt voor de informatie over de Oudenaardse wandtapijten.
  Hoeveel mooi handwerk is er gemaakt, ook door liefhebbers van handwerken.
  Voor mij is dat een rijkdom aan {volks}kunst.

  met vriendelijkle groet

  1. Margriet Hof

   Hallo Jansje,
   Bedankt voor je reactie, waarin je het zo mooi hebt verwoord. Inderdaad kunnen we als handwerksters er op een bepaalde manier èxtra van genieten wanneer we zulke rijkdommen aan volkskunsten bewonderen. Deze tentoonstelling in Oudenaarde was beslist bijzonder en ik vond het leuk om er daarna over te bloggen en op die manier deze wandtapijten ook onder de aandacht van andere handwerkliefhebbers te brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.